Kezdőlap Hírek Autók A kenyai Belltower 2020-as Lexus Design Award nagydíját

A kenyai Belltower 2020-as Lexus Design Award nagydíját

682
0
„Open Source Communities”

A közel egy évtizedes múltra visszatekintő, mára a világ egyik legrangosabb formatervezési versenyének számító Lexus Design Award megmérettetésén idén egy kenyai formatervező csoport különleges, a világ fejlődő országaiban gyakran felmerülő kihívásra választ adó projektje bizonyult az abszolút győztesnek.

Az „Open Source Communities” elnevezésű pályamű nyílt forráskódú tervezési folyamattal igyekszik létrehozni fenntartható ivóvízforrással rendelkező, öngondoskodó közösségeket. A hat döntős pályamű között ezen felül akadt olyan anyag, amely a használati tárgyak alapanyagaként képes kiszűrni a levegőből a széd-dioxidot és egyéb káros anyagokat (Biocraft), hőre lágyuló műanyagból készített zajcsillapító lélegző felhő (Feltscape), az árvíz sújtotta területek lakónak segítséget nyújtó, lámpaoszlopokra erősíthető mentőmellény (Flash pak), hordozható tisztálkodási eszköz a fürdési lehetőségeket nélkülöző emberek számára (L.I.C.K.) és látássérültek által használható varrógép (Pursewit) is.

„Open Source Communities” A kenyai BellTower nyerte el a Lexus Design Award 2020. évi Nagydíját. A BellTower által benevezett „Open Source Communities” („Nyílt forráskódú közösségek”) című munkát 79 országból beküldött 2042 pályázat közül emelték az első helyre. Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Lexus Design Award zsűrije a Lexus márka három alapvető elve mentén bírálta el a pályázatokat: ezek a Szebb Jövő megvalósulását célzó értékek a Várakozás, az Innováció és a Magával ragadás.
A nyertes „Open Source Communities” pályamű a fejlődő országokban gyakran felmerülő kihívásokra kínál megoldást: intelligens, nyílt forráskódú tervezési folyamattal igyekszik létrehozni fenntartható ivóvízforrással rendelkező, megfizethető közösségeket.

„Hatalmas megtiszteltetés a BellTower tagjai számára, hogy bejutottunk a hat döntős közé, és még nagyobb, hogy elnyertük a 2020. évi Lexus Design Award Nagydíját.” – fogalmaz a díj kapcsán a BellTower csapatát képviselő John Brian Kamau . „Utunk kezdetén számos kihívással találkoztunk, de kitartottunk, hogy bemutathassuk ambiciózus koncepciónkat. Tapasztalataink életre szóló, felbecsülhetetlen értékű tanulságokkal szolgáltak számunkra. A jövőben minden projektünket azokhoz az alapelvekhez igazítjuk majd, amelyeket a Lexus-család tagjaként ismertünk meg.”

A különleges körülmények miatt a Lexus idén először virtuális zsűrit állított fel az új generációs, kreatív tehetségek támogatására és képzésére szolgáló folyamathoz. A Nagydíj győztesét azt követően hirdették ki, hogy a világ különböző térségeit képviselő döntősök bemutatták projektjüket a zsűrinek, és elmagyarázták, az hogyan járulna hozzá egy Szebb Jövő megteremtéséhez. A négy mentor, akik hat hónapon át nyújtottak támogatást és útmutatást a döntősöknek, ugyancsak jelen voltak a 2020. évi Lexus Design Award mindent eldöntő pillanatában.