Kezdőlap Hírek A világ legmagasabb mászófala Koppenhágában

A világ legmagasabb mászófala Koppenhágában

1242
0
Mászófal

Hegyként emelkedik ki a Koppenhágában lévő Amager Bakke dokkolójáról a BIG/Bjarke Ingels Group által tervezett hulladék-energia termelő üzem, melynek oldalán most akár falat mászni is lehet.

A Walltopia által tervezett 85 méteres mászófal az épület homlokzatán a világ legmagasabb ilyen létesítménye lett. A tetőről egy mesterséges sípálya is leereszkedik, mely a híresen lapos városban igazi különlegesség. Extrém magassága miatt viszont csak tapasztalt és képzett személyeket engednek fel. A nyitást még 2020-ban tervezik.

MászófalA Copenhill egyik oldalán elhelyezkedő 85 méter magas, 10 méter széles mászófalat a Walltopia tervezte, gyártotta és szerelte össze a helyszínen. A BIG-gel együttműködve jött létre, hogy mind vizuálisan, mind funkcionálisan illeszkedjen környezetéhez. A homlokzat különleges mintát kapott a téglákkal és nyílásokkal, melyek a hegyek természetességét adják vissza. Egészen a tetejéig találhatók rajta markolatok a mászás segítésére.

Mászófal“Kihívást jelentett a fal megtervezése, mert meg szerettük volna találni az egyensúlyt a megjelenése és funkcionalitása között, célunk volt, hogy úgy nézzen ki, hogy illeszkedjen az épület építészeti stílusához, de a fal topológiája a legkiválóbb mászási élményt nyújtsa” – nyilatkozta Vasil Sharlanov, a Walltopia vezető értékesítője, aki korábban, a projekt kezdetekor a vezető tervező volt.

A sípálya aljától indulva a lift bejárata fölött található a platform. A mászófal négy részre oszlik, körülbelül 20m-es szakaszokkal. Minden szakasz különböző mászási szintet jelent, ahogy feljebb jut a mászó, úgy nehezedik a pálya. Minden szakasz lejtős éllel végződik, hogy megkönnyítse a rögzítést és úgy, mint egy természetes hegynél, a mászó különböző útvonalakat választhat.

Az 1200 négyzetméteres falat 55 tonna rozsdamentes acélból építették, majd 24 tonna üvegszál és plexi üveg vonja be. Ez a kombináció egyfajta áttetszőséget is biztosít, mely beengedi a természetes fényt a hulladék-energia termelő létesítménybe.