Kezdőlap Hírek Digitális derby

Digitális derby

867
0
Zed Run

A Tamagotchi találkozik a Churchill Downs-szal a sport egyik legújabb kriptotrendjében, a Zed Runban. Az online játék, amely egyformán nagy felhajtást és megdöbbenést váltott ki, lehetővé teszi a digitális lótulajdonlást, valamint szinte bármit, amit egy online lóval szeretnél csinálni, például versenyzést, kereskedelmet és – igen – a tenyésztést is.


Az ausztrál székhelyű Virtually Human stúdió 2019 elején indította el a Zedet, és abban az évben 4450 digitális lovat adott el, körülbelül 30 dolláros átlagárral.

Zed RunAz NFT technológiára támaszkodott a tulajdonjog bizonyítása és a másodlagos tranzakciók lehetővé tétele érdekében olyan oldalakon, mint az OpenSea, a népszerű digitális művészeti gyűjtemények piacterén.
A Zed mostanra közel 11 000 eladott lovat számol, további 8000 tenyésztett „állattal”, amelyek 3600 istállóban vannak elszórva. A ritka lovak mostanában rendszeresen 15 000 dollárnál magasabb áron mennek, de egy ló 125 000 dollárért kelt el.
Zed Run“Az elmúlt négy hétben növekedést tapasztaltunk” – mondta Chris Ebeling, a Virtually Human társalapítója. “A világ felfigyelt ránk.”
A Zedben a lovakat számos tényező alapján különböztetik meg, a kialakult fajtatípusok és vérvonalak a cég által létrehozott lovakra vezethetők vissza, amelyeket a “Genesis” versenylovakként kínáltak.

Zed RunAz esélyeik egy adott verseny megnyerésére a felhasználók számára rejtve maradnak, a versenyhistóriájuk pedig a legjobb információt nyújtja a hozzájuk rendelt erősségükről, amely a verseny hossza alapján változhat. Ebeling szerint a jövőben más tényezők, például az időjárási körülmények és a pálya elhelyezkedése is befolyásolhatják az eredményeket. Óránként több futamot rendeznek hat különböző osztályban, a lovak rekordjai és tapasztalati szintje alapján.
Zed RunA tulajdonosok nevezési díjat fizethetnek a versenyeken való részvételért, amelyek díjazása néhány dollártól több száz dollárig terjed. Maguk a versenyek a kemény szerencsejátékosok által ismert virtuális versenyek egyfajta Tronified változataként jelennek meg.
Az egyes kaszinókban és bárokban található animált lóverseny terminálok “őszintén szólva nagyon hülyén néznek ki” – mondta Rahul Sood, a Zed igazgatótanácsának tagja. “A Zed azt mondta, hogy kell lennie egy jobb módszernek is. A tulajdonjog gondolata megváltoztatja a dinamikát”.

Zed RunSood hozzátette, hogy a Zed azt tervezi, hogy a nézők fogadhatnak a versenyekre, ha megkapják a szabályozó hatóságok jóváhagyását. Ebeling szerint azonban a Zed elképzelése messze túlmutat a szerencsejáték-lehetőségek biztosításán – nagyon messze.
“Az én világomban a Zed valódi” – mondta Ebeling. “A miénkkel párhuzamos idővonalon létezik; ez kvantumfizika. 2150-ben járunk egy Novus Earth nevű bolygón. Ezen a Földön a digitális lóversenyek uralkodnak. Azért hozták létre, hogy kiegyenlítse a gazdagságot.” A Zed tulajdonosai a kiterjesztett valóság technológiát használva úgy tekinthetik meg lovukat, mintha az a szobájukban lenne, ami olyan, mintha “egy párhuzamos idősíkról teleportálnánk őket”, ahogy Ebeling fogalmazott.
Zed RunSzerinte egy egész új világ felfedezésével rengeteg hely van a fejlődésre, és arra összpontosít, hogy az emberek hogyan tudnának megélni a Zeden belül azáltal, hogy lovakat birtokolnak, istállókat kezelnek mások számára, beszámolnak a fejleményekről, vagy a jövőben olyan digitális eseményeket rendeznek, amelyek a Kentucky Derby megfelelője lesznek a Zeden.
“Olyan ökoszisztémát építünk, amely képes önmagát működtetni” – mondta Ebeling.
Az Atari vállalat már aláírt velük, hogy segítsen Ebeling elképzeléseinek kidolgozásában, felajánlva IP-jét egy sor játékon belüli aktiváláshoz, például tematikus lovakhoz és pályákhoz. A játékgyártó cég egy egész részleget hozott létre, amely a blokkláncra és a digitális világokra összpontosít, szem előtt tartva a metaversumot, egy olyan virtuális teret, ahol a felhasználók egymással és különböző vállalatokkal léphetnek kapcsolatba.
Ebeling elmondta, hogy a Zed meghallgatja a felhasználókat, miközben döntéseket hoz a még béta állapotban lévő platformmal kapcsolatban: Legyenek-e zsokék is? Meghaljanak-e a lovak? Ebeling szerint a Zed egyelőre nem akarja a vérbeli lóversenysportot a legelőre küldeni.
“A valóság az valóság” – mondta. “A virtuális változatnak is mindig meglesz a helye.”