Kezdőlap Hírek Autók HDC-6 Neptune – a Hyundai “hidrogén” kamionja

HDC-6 Neptune – a Hyundai “hidrogén” kamionja

1370
0
HDC-6 Neptune

A személyautók piacán úgy tűnik, hogy az üzemanyagcella veszített az elektromotor/akkumulátor kombinált megoldással szemben az áruszállítás területén azonban a Hyundai szerint van még jövője a hidrogén üzemnek.

HDC-6 Neptune

A dél-korai autógyár tavaly ősszel az NACV Atlantai kiállításán mutatta be hidrogénkamionját. A 12 tonna feletti méretosztályban bemutatkozó HDC-6 Neptune névre hallgató tanulmányával a Hyundai nem csak, hogy egy modern, aerodinamikus és vezetőbarát kamiont kívánt alkotni, de rajta keresztül a teherszállítás jövőbeni automatizálásával kapcsolatos elképzeléseit is szerette volna bemutatni. A formaterv tekintetében a Hyundai mérnökeit az 1940-es és az 1950-es évek áramvonalas mozdonyai inspirálták.

HDC-6 Neptune

Ezen formai megoldás azonban nem öncélú, számos praktikus megoldást tesz lehetővé. A kerek orrészen található hatalmas hűtőrácsoknak köszönhetően például rengeteg levegő áramolhat az üzemanyagcellákra, ezen rácsokba épített behúzható fellépő segítségével pedig a sofőr egy tágas kabinba érkezik, ahol a cég állítása szerint sikerült ötvözni az európai és a csőrős orrkialakítás előnyeit.

HDC-6 Neptune
A H2 Energy céggel közösen Svájcban a Hyundai már éles körülmények között is teszteli a hidrogéncellás erőforrását, sőt a koreaiak 2023-ig már 1600 hidrogéncellás kamion eladásával számolnak, az igazi nagy piac azonban Észak-Amerika lehet majd. A most bemutatott üzemanyagcellás kamion pótkocsija sem akármilyen ám. A Hyundai leányvállalata a Translead egy szériaközeli hűtőkocsit tervezett az újdonsághoz. A HT Nitro TheroTech névre hallgató pótkocsi hűtéséről egy cseppfolyós nitrogén hűtőrendszer gondoskodik, amely révén nagyon pontosan szabályozhatjuk a hűtőkocsi hőmérsékletét. A precízebb hűtés mellett a Translead megoldásának további előnye, hogy a cseppfolyós nitrogén hűtés sokkal csendesebb, mint a most használt elektromos hűtőrendszerek, valamint a cseppfolyós nitrogén keringetésével még extrém hőség esetén is könnyedén fent tudjuk tartani a hűtőkocsinkban a kívánt hőmérsékletet. A hűtőkocsi oldalai ráadásul merevítők nélkül egy darabból szénszál erősítésű polimerből (FRP) készültek, ezen a megoldás révén pedig nem csak, hogy jelentősen könnyebb a pótkocsi, de a hűtőkocsi felépítményének a hőszigetelő képessége is jelentős mértékben javult.