Kezdőlap Hírek Stílus Így spórolj: 5 dolog amire ne költs, hogy több pénz maradjon a...

Így spórolj: 5 dolog amire ne költs, hogy több pénz maradjon a zsebedben

2385
0

Összegyűjtöttünk 5 olyan dolgot, amire ha nem költesz vagy legalább odafigyelve egy kicsit kevesebbet, akkor a hónap végén több pénz marad a pénztárcádban. Természetesen, nem kell mind az 5 tippet azonnal alkalmazni, azonban, ha például a 2020-as évre az lesz a fogadalmad, hogy megpróbálsz egy kicsit többet spórolni, akkor ezeknek a tanácsoknak az alkalmazásával biztosan egy jó irányba indulsz el.

1. Akciós dolgok, kihagyhatatlan ajánlatok:
Így spórolj: 5 dolog amire ne költs, hogy több pénz maradjon a zsebedbenNem is olyan rég volt a Black Friday, ahol elég könnyen vásárolhattunk akkora kedvezményekkel, amekkorákkal az év során nem sűrűn találkozunk. Nincs is azzal baj, ha akciós termékeket vásárolunk abban az esetben, ha arra a termékre ténylegesen szükségünk van. Az viszont már problémásabb, ha mindenféle terméket megvásárolunk, akár olyat is amire egyáltalán nincs is szükségünk, csak azért, mert ennyire olcsón, még a hülyének is megéri. Az impulzusvásárlás, ahogy ezt a hirtelen fellángolásból elkövetett túlköltést hívjuk, könnyen elkerülhetjük, ha kicsit jobban utánanézünk a dolognak amit éppen megvásárolnánk. De az első kérdés, mindig az legyen, hogy erre nekem mindenképp szükségem van? Ha van például egy 200 ezer forintos TV, egy elektronikai szaküzletben és meglátod, hogy 50% kedvezménnyel megveheted, de közben otthon van egy TV-d ami egyébként hibátlanul kiszolgál, sőt a munka után olyan fáradt vagy, hogy nagyjából csak háttérzajként szolgál az alváshoz, akkor azt lehet jobban teszed, ha ott hagyod. Mert ha meg is vennéd, akkor is hiába érzed azt, hogy 100 ezer forintot spóroltál, helyette teljesen feleslegesen elköltöttél 100 ezret. Így kerülsz mínuszba azzal az érzéssel, hogy te mindig mindent olyan olcsón veszel meg.

2. Cukros üdítők:
Így spórolj: 5 dolog amire ne költs, hogy több pénz maradjon a zsebedbenNézted már valaha, hogy az üdítőben amit iszol mennyi cukor található? Irgalmatlan sok! A legtöbb cukros üdítőben nagyjából 10-20 gramm cukor található decinként. Ami azt jelenti, hogy ha te naponta megiszol egy 1,75 literes kólát, azzal nagyjából 175 gramm cukrot viszel be a szervezetedbe, ami több, mint 650 kalória. Ennek élettani hatásaiba most ne menjünk bele részletesebben, de mindenki tudja, hogy a cukor mennyire káros tud lenni az ember egészségére. Ez viszont csak az egyik része a cukros üdítők problémájának. A másik az, hogy árukat tekitnve sem tartoznak a jó anyagi döntések sorába. A napi ajánlot folyadékbevitel 2-3 liter évszaktól, kortól, nemtől és a napi mozgás mennyiségétől függően. Persze sok más körülmény is befolyásolja, hogy mennyit kell innunk, de ha 2 litert sikerül egy nap összehozni, az már a jó kategóriába esik. Ilyen feltételek mellett, ha 350 forintot számolunk egy palack üdítőre, ami teljesen életképes összeg, akkor kiszámolhatjuk, hogy havonta nagyjából az ajánlott folyadékbevitelünk fedezésére 12 ezer forintot költünk. Ha ehelyett vizet iszunk, ami az egészségünkre is kedvezőbb, mint az ízesített üdítők, akkor 100 forintos palack árral számolva csak 4 ezer forintot költünk testünk hidratáltságára. Ez nem tűnik soknak, de ezt is lehet fokozni, sőt akár nullára is csökkenthetjük a kiadásainkat ebben a témában, ha például csapvizet fogyasztunk.

3. Étel túlköltés:
Így spórolj: 5 dolog amire ne költs, hogy több pénz maradjon a zsebedbenBiztos veled is volt már olyan, hogy a még érintetlen de már romlott ételeket kellett kidobd, mert többet vásároltál, mint amennyit a lejárati idejük előtt meg tudnál enni. Ezt elkerülendő, nagyon sok pénzt lehet spórolni, ha a szupermarketbe bevásárolni teli hassal mész, így nem lesz annyi tétel a kosaradban, amit csak a sorok közt bolyongva megkívántál. Másik tipp, hogy még otthon írd össze, mire van szükséged. Ha van egy recept amit el akarsz készíteni, nézd meg először, hogy mi van már meg a listából, még mielőtt felslegesen vennél hozzávalókat. Így elkerülheted például, hogy 4 majonézes flakon és 3 üveg torma legyen a hűtőd ajtajában, a már bomlásnak indult zöldségek mellett.

4. Könyvek:
A tudás amire, könyvek olvasásával tehetsz szert az már örökké a tiéd, hallhatjuk sűrűn életünk során. Ennek ellenére a könyvekre is legtöbbször túl sokat költünk. A mai társadalomban már nem akkora divat nyomtatott könyvet olvasni, aminek követezménye az lett, hogy kevesebb könyvet adnak el a kiadók, ezáltal árat kellett emelniük. Így juthattunk el arra a pontra, hogy valahányszor az ember bemegy egy könyvesboltba és összeválogatja a számára szimpatikus könyveket, könnyen a több tízezres végösszeg várja a kasszánál. Így spórolj: 5 dolog amire ne költs, hogy több pénz maradjon a zsebedbenPersze nem azt mondjuk, hogy ne olvassanak az emberek, sőt, helyette csak azt mondjuk, hogy kicsit átgondoltabban. Ha például egy klasszikus művet szeretnénk elolvasni, lehet nem a legokosabb döntés egyből a könyvesboltba rohanni, helyette látogassunk el a helyi könyvtárba, ahol egy alacsony éves tagdíjért cserébe rengeteg könyvet elolvashatunk “ingyen”. Ha viszont egy frissen kiadott könyvet szeretnénk elolvasni, akkor lehet érdemes először körbekérdezni a családban vagy az ismerettségi körünkben, hátha valaki már elolvasta és csak hever a polcon. Ha erre sincs lehetőségünk, akkor miután megvettük a könyvet és elolvastuk, valószínű, hogy csak évekig a szekrényben fog pihenni, mígnem egy költözés során kiszelektáljuk. Mindezt megelőzendő, a frissen vásárolt, majd elolvasott könyvet azonnal el is adhatjuk. Manapság már mindent el lehet adni az interneten, akkor egy új, de alig használt könyvet miért nem?

 

5. Márkás és reklámozott gyógyszerek:
Így spórolj: 5 dolog amire ne költs, hogy több pénz maradjon a zsebedbenEgyszer egy külföldről magyarországra látogató ismerősöm kérdezte tőlem, hogy itt ennyire sokat betegek az emberek, mert mindenhol gyógyszer reklámot lát. Sajnos igaza van, mert a TV reklámok zöme gyógyszereket reklámoz, ami nem fest túl jó képet az egészségi állapotunkról. Na de, hogy spórolhatunk. A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. A legtöbb a reklámokban szereplő szép csomagolásban eladott gyógyszer hatóanyaga ugyan az, mint a gyógyszertárban árult olcsóbb alternatívák hatóanyaga. Ha legközelebb mész a patikába és fejfájáscsillapítót, vagy lázcsillapítót veszel, netalántán valamilyen krémet, kérdezd meg a gyógyszerészt, hogy van-e esetleg egy olcsóbb, azonos hatóanyagú opció. Az esetek nagy többségében lesz.