Kezdőlap Magazin 2019 IngatlanBoom – Luxuskutyaházak

IngatlanBoom – Luxuskutyaházak

1748
0

Manapság az ingatlanpiaci helyzet a média hálás témája. Mi azonban nem a meglévő árnyoldalakat domborítjuk az alábbiakban, hanem egy sokkal izgalmasabb és speciális vetületét mutatjuk be olvasóinknak. Gallai Gábor ötlete egy igazi „faipari start-up”, melynek darabjai láttán minden további nélkül állítható, hogy új front nyílt a kutyaházak piacán.

Gallai Gábor
Gallai Gábor

Gallai Gáborral beszélgetve meglegyint a déjà vu érzete: ugyanis a fiatalember azok közé tartozik, akiknek mindig van egy ötletük. De ahogy az lenni szokott, az ötletek vagy szárnyra kelnek, vagy – rosszabb esetben – gúzsba kötve várják a megvalósulásukat, vagy egyszerűen csak érlelődnek az emberben. Gábor kutyaházas elképzelése a legutóbbi kategóriába tartozik. Néhány évvel ezelőtt kerékpározás közben, látva a porták elaggott eblakjait, született meg a fejében luxuskutyaházak gondolata. Ekkor azonban még nem érezte dolgot kellően időszerűnek ahhoz, hogy belevágjon, amit leginkább – ahogy mondja – a piaci helyzet indokolt. A reklámmal, weboldalakkal foglalkozó Gábor – noha nem engedte még el eredeti tevékenységeinek kezét – mára teljes mellszélességgel az új vállalkozásán dolgozik. Pár év múltán a projekt startgombját az nyomta meg benne, hogy szinte csont nélkül ment át az elképzelése a kiterjedt ismeretségi hálóján. Büszkén mondja, egyetlen kritika sem érte a luxuskutyaházak, egészen pontosan a modern kutyaházak gondolatát.

Barna András (B. A.): Biztos vagyok benne, hogy az emberek többségének – legyen bármekkora állatbartát is – viszonylag elég hétköznapi elképzelése van vagy lehet a kutyaházakról. Itt még csak trendekről sem lehet beszélni, mivel leginkább a funkcionalitás a döntő, nem pedig a kinézet. Hogy jött az ötlet, hogy te vigyél ebbe egy kis extravaganciát?

Waff kutyaházak

Gallai Gábor (G. G.): Nagyon leegyszerűsítve három dolog mindennek az alapja: a kutyák és a fának mint alapanyagnak a szeretete, és az, hogy mindig is szerettem volna valamit gyártani, értéket előállítani. Persze nyilván ha csak ezen múlna, akkor az ember otthonra készítene magának egyet és kész, viszont én látom ebben a lehetőséget. Egy évvel ezelőtt határoztam el, hogy belevágok, hiszen az ötletet már egy jó ideje dédelgettem magamban. A tanulmányaim után szinte csak vállalkoztam. Tapasztalataim alapján úgy vélem, hogy manapság kétféle módon lehet meghódítani egy piacot – szinte bármilyen tevékenységről is legyen szó –: vagy olcsó árral, vagy pedig nagy hozzáadott értékkel. Én ez utóbbit szeretném megvalósítani.

B. A.: Az embereknek szerintem viszonylag letisztult képük van arról, hogy nézzen ki egy kutyaház, és a piaci kínálat sem egy ötletbörze e tekintetben. Nyilván a te olvasatodban ez másként fest. Hogyan álltál neki a tervezésnek, kirajzolódott valamiféle koncepció a fejedben?

Waff kutyaházak

G. G.: Igazából körbenéztünk a világban, hogy mi az a szóba jöhető vonal, ami az általunk preferált kategóriát és minőséget képviseli. Tulajdonképpen inspirálódtunk, aztán Szász Lóránt építész barátom segítségével elkészültek az első vázlatok. Ezekben természetesen már az ő saját ötletei is teret kaptak és számos jellegzetes építészeti stílus is. Így a kínálati rész három alappillérét a Bauhaus, a skandináv és a modern stílus alkotja jelenleg.

B. A.: Nem akarok elébe menni a dolgoknak, de érdekelne, hogy megfordult-e a fejetekben esetleg más építészeti stílus konvertálása vagy más ötlet is?

Waff kutyaházak

G. G.: A fejünkben sok minden forog. (Nevet.) Talán a legközelebbi az egy kicsit mesésebb, bohémabb hangulatú, nem feltétlenül egyenes vonalakkal határolt ház lehet. De érdekes és jóleső, hogy sokak fantáziáját megmozgatta ez a projekt. Számos grafikustól, dizájnertől, de még egy Kossuth-díjas építésztől is kaptunk ötleteket, vázlatokat. Szóval tervezés tekintetében elképzelhető, hogy tágabbra nyitjuk a kapukat.

B. A.: Az egyedi megjelenés mellett mitől különleges a te kutyaházad?

G. G.: Egyfelől attól, hogy Magyarországon, de még külföldön sincs olyan kínálat, amelyik igazodna adott esetben bármelyik építészeti stílushoz, vagy egyediséget képviselne. Mi azok számára nyújtunk alternatívát, akik ügyelnek arra, hogy a környezetükben minden harmonizáljon és professzionális legyen. Tehát ha van egy szép ház, egy szép kert, akkor abban ne rontsa el egy OSB lapból készült kutyaház az összképet, hanem legyen az stílusban is odavaló.
Egyébként az eddig visszajelzéseink nagyon pozitívak, nemcsak a kinézet, hanem az összeszerelés minőségében is.

B. A.: Többféle méretben gyártotok?

G. G.: Igen, jelenleg négyféle méretben készülnek a házak, ezek gyakorlatilag bármilyen kutyának megfelelőek. De ha extrém nagy házra lenne szükség, igény szerint azt is legyártanánk.

Waff kutyaházak

B. A.: Egyébként megrendelésre teljesen egyedi házakat is legyártotok?

G. G.: Előkerültek már kockás papírra felvázolt elképzelések, de egyelőre ez még nem opció. De nem tartom kizártnak, hogy kivételes esetekben akár ezekkel is foglalkozzunk.

B. A.: A házaitok speciális szolgáltatásokkal is rendelhetők. Ma ez trendi?

G. G.: Extraként rendelhető applikációval szabályozható infrapaneles fűtés is, de itt jegyezném meg, hogy nem célunk, hogy elmenjünk az okos kutyaházak irányába. Mi modern, minőségi, tartós kutyaházat szeretnék gyártani. Véleményem szerint nincsen értelme teleaggatni mindenféle olyan dolgokkal egy ilyen házat, amire valójában nincsen szükség, csak elmondható, hogy van benne. Másfelől meg költségnövelő is.

B. A.: Ha körbenézünk a piacon, akkor azért valljuk be, ha nem is ilyen minőségben, de óriási a kínálat.

G. G.: Ez kétségtelenül így van, de mindenki az ár felől közelít, és ha még jobban megnézzük, akkor azt is látni fogjuk, hogy mindenki ugyanazokból az alapanyagokból, ugyanazokkal a színekkel és megoldásokkal, formavilággal gyárt kutyaházakat. Ez nem baj, hiszen ezek a cégek tömeggyártásra rendezkedtek be, mi viszont egyedi gyártók vagyunk.

Waff kutyaházak

B. A.: A külföldi piacokra mennyire lehet rálátni, ott találtatok hasonló példákat?

G. G.: Ezzel kapcsolatosan nincsen átfogó képünk. Nagyjából elmondható, hogy európai viszonylatban nem találkoztunk a miénkhez hasonló alternatívával, de ettől még lehet, hogy van. Amerikában már láttunk egy-két hasonló megoldást, leginkább a melegebb részeken. Ott viszont nagyban megkönnyíti a tervezést, hogy szinte csak egyféle időjárási körülménynek kell megfelelni.

B. A.: Szóba kerültek az alapanyagok. A dizájn mellett ez lehet a második legfontosabb tényező. Nyilván ebben is mások vagytok.

G. G.: A mi házaink eleve nem lapra szereltek, mert annyira komplexek, hogy azt nem lehetne házilagos kivitelezéssel megoldani. Ez már a prototípusok legyártásakor bebizonyosodott, így a későbbiekben sem tervezem ezt a megoldást. A házaink – ha mondhatom így – a faipari alapanyagok egyik csúcsát jelentő háromrétegű víz- és „főzésálló” fenyőből készülnek, ami rendkívül tartós, és még tíz év távlatában sem vetemedik. Ugyanezt a minőséget képviselik a használt ragasztók és a festékek is. Tehát mi, ellentétben a piaccal, nem az ár felől közelítünk.

Waff kutyaházak

B. A.: Ha már árat említetted, mennyibe kerül egy általatok gyártott kutyaház?

G. G.: A házaink 1000 eurótól indulnak, de ez sok mindentől függ, méret, stílus stb. Hogy stílszerű legyek, a kivitelezés teljesen komplett, minden olyan kiegészítőt tartalmaz, amit egyéb házak esetében utólag kell megvenni.

B. A.: Mennyi idő alatt készül el egy ház?

G. G.: Három-négy hét.

B. A.: Elindultunk egy néhány évvel ezelőtt kipattant ötlettől, és elérkeztünk a tágabb értelemben vett máig. Hogyan látod ma az ötleted jövőjét?

G. G.: Ha azt veszem, hogy tavaly decemberben indítottam el a WAFF.HU projektet, és májusra készen volt három prototípus és a tevékenységhez kapcsolódó kommunikáció, weblappal, arculattal, akkor azt mondom, hogy ez elég jó ütem. Persze bennünket is sújtott a szakemberhiány, de úgy tűnik, hogy mára ez a dolog is sínre került. Végre megtaláltuk a megfelelő kivitelezőt, a törökbálinti MW Design személyében, akik azt a precizitást és pontosságot nyújtjak, ami elengedhetetlen egy ilyen prémium terméknél. Eddig hét házat adtunk át, úgyhogy ez is előremutató. Ami az értékesítési irányt illeti, azt egyelőre magunk végezzük, de úgy gondolom, hogy később a kertépítő cégeken át történő eladás lehet egy további alternatíva. De, mint mindenben, követjük a fokozatosság elvét.

Waff kutyaházak

B. A.: Tervben van a portfólió bővítése?

G. G.: Igen, a kültéri házak után, hamarosan jönnek a beltéri kutya és macska otthonok, a már tőlünk tapasztalt minőségben és színvonalon. Valamint a terveim között szerepel innovatív kutyajátékszerek forgalmazása is. Az első termékünk egy úgynevezett okoscsont lesz, ami egy motoros, csont formájú játék, amit okostelefonnal lehet irányítani, akár úgy, hogy a gazdi az ujjával húzogatja a telefonja képernyőjén. De mindemellett képes lesz majd interaktív módban is működni, így amikor a kutya otthon van egymaga, akkor különféle időközönként beindul. Ez egyébként rendkívül jól oldja a kutyusok szegregációs szorongását.

B. A.: Mit hozhat a távolabbi jövő? Teljesen beleásod magad ebbe az iparágba?

G. G.: Egy biztos: most erre koncentrálok!

Természetesen vannak más ötleteim is, amelyek szintén a fához, illetve fatermékekhez kapcsolódnak, és már össze is álltak a fejemben nagyjából, de egyelőre még érlelem magamban, ahogy te mondtad, úgyhogy erről még korai beszélni.