Kezdőlap Hírek Green Man Komolyan beszáll a hidrogén hajtású hajók fejlesztésébe a Toyota

Komolyan beszáll a hidrogén hajtású hajók fejlesztésébe a Toyota

1059
0
Toyota

A Toyota részesedést szerzett a hidrogén meghajtású vízi közlekedés fejlesztését zászlójára tűző EODev (Energy Observer Developments) nevű startup vállalatban, amely számára már eddig is a környezetbarát meghajtások fejlesztése terén abszolút vezető pozíciót betöltő japán autógyártó szállította a zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológiát.

A mára világszintű kínálatában hidrogén üzemanyagcellás elektromos személyautót, kisteherautót, buszt, targoncát és vonatot egyaránt szerepeltető Toyota és a francia startup már a kezdetek óta együttműködik a zéró emissziós vízi közlekedésben rejlő potenciált világkörüli úttal demonstráló Energy Observer katamarán kapcsán. A Toyota és az EODev célja a közöse szerzett tapasztalatok alapján a technológia vízi alkalmazásának folyamatos fejlesztése a megbízható, fenntartható és megfizethető megoldásokkal elérhető karbonmentesítés mellet. Ez a befektetés jól szemlélteti a Toyota törekvését a nulla károsanyag-kibocsátású megoldások számának növelésére a hidrogénalapú társadalom felé vezető úton.

ToyotaA Toyota közvetlen tulajdonrészesedést vásárolt az Energy Observer Developments vállalatban. Az innovatív francia startup céggel tovább erősödő partnerség jól mutatja, hogy a Toyota hisz az agilis és fiatalos vállalkozásokban és abban, hogy a közös erőfeszítés felgyorsítja a hidrogénes alkalmazások elterjedését. Az Energy Observer Developments és partnerei európai vezető szerepre törnek a nulla károsanyag-kibocsátású energiarendszerek ipari léptékű tervezése, összeszerelése és forgalmazása területén.

Toyota“Nagyon örülünk a Toyota befektetésének, ami fontos lépést jelent a z EODev fejlődése szempontjából. Kapcsolatunk a GEH2 és REXH2 rendszerek közös fejlesztésével indult, ami az Energy Observer hajó révén bizonyította életképességét. Ez a közös munka valódi elismerésének számít, illetve stratégiai gyorsítást jelent az EODev számára.” – fogalmaz a Toyota befektetése kapcsán Lagarrigue, az Energy Observer Developments vezérigazgatója.

2020 elején az EODev és a TME Fuel Cell Business közösen építették be a Toyota élenjáró üzemanyagcellás technológiáját az Energy Observer nevű hajóba, ami ezután átszelte az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt. Az autógyártó részvétele egyúttal azt is jelezte, az egyébiránt vízijármű üzletággal is rendlkedő Toyota belép egy új üzleti területre, ahol a vállalat az üzemanyagcellás technológia szállítójaként és integrátoraként működik. A két cég együtt dolgozott a Toyota moduláris üzemanyagcella-rendszerén alapuló termékek kifejlesztésén. Az EODev REXH2© egy tengeri hajózásra tervezett hidrogénalapú energia-megoldás, ami különféle hajókba integrálható, miközben teljes mértékben megfelel a környezetvédelmi és biztonsági szabályozásoknak. A GEH2© telepített áramfejlesztő szintén jó példa a Toyota hidrogéntechnológiáját alkalmazó, nulla emissziójú megoldásokra.