Kezdőlap Hírek Autók Különleges Toyoták a Tokiói olimpián

Különleges Toyoták a Tokiói olimpián

837
0

A Toyota, az Olimpiai és Paralimpiai Játékok világszintű partnere bejelentette, hogy a 2020-as Tokiói Olimpia támogatására kifejleszt egy különleges új járművet, az akkumulátoros elektromos APM mobilitási eszközt, amely kifejezetten a rendezvény céljaira készül: a célállomás előtti utolsó útszakasz megtételére tervezett jármű megkönnyíti a szervezők és látogatók közlekedését.

Toyota APM

A Toyota önmaga számára megfogalmazott küldetése, hogy mindenki számára biztosítsa a mobilitás szabadságát, amelyet a vállalat: “Mobilitást mindenkinek!” üzenetben foglal össze. Az APM új szintre emeli ennek megvalósítását, hiszen a célállomás előtti útszakasz “utolsó métereinek” megtételére készül, és a lehető legtöbb ember (sportolók, szervezők vagy éppen látogatók, akik idős koruk, mozgáskorlátozottságuk, terhességük, kicsi gyermekük stb. miatt nehezebben mozognak) számára jelent majd hasznos segítséget.

Toyota APM

Már most látható, hogy az APM-flotta egy része még idén nyáron szolgálatba áll az előkészítő munkálatok segítésére. A Játékok idején a Toyota körülbelül 200 APM-mel támogatja majd a látogatók és szervezők közlekedését a különféle létesítmények környékén, illetve az egyes rendezvények helyszínein, sőt az olyan helyeken is, mint például az Olimpiai Falu.

Toyota APM

A legfontosabb jellemzők

1. “Alapmodell”: az események látogatásának megkönnyítésére a célállomás előtti útszakasz “utolsó métereinek” megtételével
• Kis sebességű, rövid távolságokra tervezett akkumulátoros elektromos hajtású jármű (BEV) a látogatók és a rendezők szállítására a nagy kiterjedésű rendezvényterületeken.
• A Játékok minden résztvevője használhatja, legyenek bár sportolók, szervezők vagy éppen látogatók, akik idős koruk, mozgáskorlátozottságuk, terhességük, kicsi gyermekük stb. miatt nehezebben mozognak.
• Az APM három üléssoros kialakítású. Az első sorban található a vezetőülés, a második sor háromszemélyes, a harmadik sorban pedig ketten ülhetnek, így a jármű a vezetőn kívül öt személyt szállíthat. A második üléssor összecsukható, így itt a kerekesszékkel közlekedők is helyet kaphatnak.

Toyota APM
• Biztonsági okokból a vezetőülés magasabban és középen van, hogy a vezető jól láthassa az utasokat, és ha szükséges, könnyen segíthessen nekik, amikor ki- vagy beszállnak.
• Az utasülések a jármű mindkét oldaláról megközelíthetők, és kialakításuk során figyelembe vették a felhasználók sokféle lehetséges igényét. A mindkét oldalon megtalálható biztonsági kapaszkodók segítséget jelentenek a ki- és beszállásnál, és a járműben kerekesszék-rögzítő pontokat helyeztek el, valamint rámpák segítik a kerekesszékes utasok könnyebb beszállását és közlekedését.

Toyota APM

2. “Segítő” specifikáció: kisegítő feladatokra a Játékok idején

• Az alapmodellből kialakított változatban a második és a harmadik üléssort hordágy elhelyezésére alakították át.
• A járműben kétfős ápolószemélyzet is helyet kap, akik közvetlenül a hordágy mellé tudnak leülni.