Kezdőlap Hírek Építészet Luma torony, egy kis csavarral

Luma torony, egy kis csavarral

864
0
Luma torony

Frank Gehry és csapata hamarosan befejezi a hullámos Luma tornyot, amely most a dél-franciaországi Arles festői városa fölé emelkedik.

Luma toronyAz ókori római várost az évszázadok óta fennálló műemlék épületek építészete jellemzi, valamint a Krisztus után 90-ben alapított amfiteátrum, amely a római Kolosszeumra hajaz.

Luma toronyTörténelmi városi anyagával és meleg, mediterrán éghajlatával Arles ismert kapcsolatáról Vincent van Gogh-gal, aki 1888-1889 között lakott a városban. Most egy másik híres művész rozsdamentes acél panelekkel borított toronnyal hagyja itt ujjlenyomatát.

Luma toronyMaja Hoffmann, a Luma Foundation alapítója és elnöke vezeti a Frank Gehry által tervezett Luma Arles-t. A torony a világ legnagyobb neveinek művészetét mutatja majd be. Míg a monumentális projekt egy korábbi vasúti depót foglal magában, két korábbi vasúti szerkezetet köt össze, melyet mostanában alakított kiállító központtá a New York-i Selldorf Architects.

Luma toronyA Luma torony számos programnak ad majd helyet, található ott kutató központ, lesznek workshop-ok, szemináriumi termek és művészeti stúdiók. A projekt körül egy nyilvános parkot hoznak majd létre.