Kezdőlap Hírek Autók Mazda AZ-1 – a világ legkisebb szupersportautója

Mazda AZ-1 – a világ legkisebb szupersportautója

1321
0
Mazda

Az 1992-es kis Mazda sportkocsiból nem sok maradt fenn, a Bring-a-Trailer aukciós háznak köszönhetően azonban nem rég 18 000 dolláros áron egy szerencsés rajongó hozzájuthatott egy szépen felújított, mindössze 140 000 kilométert futott példányhoz.

MazdaJapánban évtizedek óta nagyon népszerű az “izmos” törpeautók, a Kei car-ok szegmense. A Tatsumi Fukunaga és Toshiko Hirai által tervezett sirályszárnyas AZ-1-es pedig korának egyik, ha nem a legerősebb törpeautója volt.

MazdaA japán mérnökök a kis Mazda 3 hengeres, 657 köbcentiméteres turbós motorjából 63 lóerőt (!) hoztak ki 8500-as fordulatszámon, ami már egészen sportos menetteljesítményekhez volt elég a 4 láb (121 centiméter!) magas, mindössze 720 kilogrammos csöppség esetében.

MazdaA kis coupé “mindössze” 13 collos felniken gurul, amin 165/60-as Yokohama abroncsok feszülnek. A szupersportautós hatás megteremtése érdekében a mérnökök Mazdaspeed kipufogót, ködlámpákat, MOMO sportkormányt, egy hátsó spoilert és egy Kenwood CD lejátszós hangrendszert is bevetettek.

Mazda

Mazda