Kezdőlap Hírek Építészet Mediterrán kupolák

Mediterrán kupolák

1527
0

Enric Ruiz-Geli Aiguablavában építette fel ezt a gyönyörű házat, amelyet akár mediterrán esettanulmányként is szemlélhetünk. Az alapötlet az volt, hogy a legújabb technológiákat használva üvegszálas anyagok segítségével hozzanak létre egy otthont, amely a katalán boltozatokat mutatja be új pompában.

Stgilat Aiguablava

Ez a fajta boltozat hagyományos ebben a régióban. „A projekt célja nem egy új villa megépítése volt, hanem egy tanulmány elkészítése.”
Ruiz-Geli stúdiója, a Cloud 9 a kaliforniai Art Center College of Designnal együttműködve több kísérleti kerti pavilont is felépített a telken a házzal szemben. Az összes épülethez könnyű és fenntartható anyagokat használtak. Olyan neves építészek is segítettek a koncepció kialakításában, mint Richard Neutra vagy Charles és Ray Eames.

Stgilat Aiguablava
Neutra az 1950-es években létrehozott egy újfajta építési megoldást, amely előre gyártott elemeket használ, így az építkezés gyors és egyszerű. Ez egy egész mozgalmat indított el, hiszen az olcsó megoldásoknak köszönhetően a középosztály is kis befektetéssel tudott építkezni. Charles és Ray Eames alumíniumot kezdtek el használni az előre gyártott elemek között. Ennek megfelelően a Stgilat Aiguablava projekt a jövőbe tekint, a hagyományos mediterrán építészet intelligens verziójaként.

Stgilat Aiguablava
A megbízó egy európai család, akik szenvedélyesen követik a mediterrán kultúrát és életstílust. Az építkezés során a luxussal szemben a kutatásra, fejlesztésre és innovációra helyezték a hangsúlyt. Ezt észben tartva Ruiz-Geli holisztikus megközelítésmódot alkalmazott, amivel olyan építészeti stílust vezetett be, amely minden szinten életre kelti az érzékeket.

Stgilat Aiguablava
A struktúra alapját a katalán boltozat adja. Ez a hatalmas tér meghatározza a ház belső terét is. A tömör szerkezet megvédi a házat a hőtől nyáron, télen viszont remekül szigetel. Ez az anyag porózus, így a ház szabadon lélegezhet. A könnyű és energiahatékony boltozatokat úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb anyagra legyen hozzájuk szükség.

Stgilat Aiguablava
Az üvegszálas homlokzat követi a telket körülölelő hegyek gömbölyű vonulatait. A zöld árnyalatok és a felhasznált kerámia tökéletesen illenek a környezetbe. Belül egy különleges kerámiatípust használtak, amely elképesztő akusztikát teremt a házban.

„A legfontosabb volt a környezettel való összeolvadás. A meleg mediterrán anyagok, frissesség, a nap és az árnyék, a színek, a teraszok és formák inspirálták a házat. A buja kertben megőriztük a fákat, a medencében pedig természetes módon szűrt esővizet használtunk.”