Kezdőlap Hírek Dizájn Megnyílt Zaha Hadid Al Wakrah stadionja Katarban

Megnyílt Zaha Hadid Al Wakrah stadionja Katarban

1599
0

Katar Al Wakrah stadionját – az elhunyt Zaha Hadid által tervezett stadionban rendezik meg 2022-ben a futball világbajnokságot – 2019. május 16-án avatták fel az Amir kupa döntőjével, amelyre a helyi lapok szerint mind a 40 ezer jegyet eladták. A helyszínt, ahol a negyeddöntőig tartanak majd mérkőzéseket a világbajnokságon, 2013-ban mutatták be, az építési munkálatokat pedig 2013-ban kezdték meg.

Al Wakrah stadion

Katar egyik legrégebbi lakott területén áll a Zaha Hadid által tervezett stadion, amelyet úgy írtak le, mint „egy különleges stadion, egy kalandos város számára”. A Supreme Committee for Delivery & Legacy – a szervezet, amely a 2022-es FIFA világbajnoksád stadionjainak és infrastruktúrájának kialakításáért felel – azt ígéri, a szurkolók el tudják majd foglalni magukat a meccsek előtt és után is, legyen szó egy sétáról a vízparton, helyben készült termékek vásárlásáról a souq-on (arab piac), vagy a terület gazdag történetének felfedezéséről a múzeumban.

Al Wakrah stadion

A stadion teljesen behúzható teteje lehetővé teszi, hogy egész évben használható legyen az épület. Olyan technológiát is beszereltek, ami képes akár 18 fokosra hűteni a lelátókat, a pályát pedig 20 fokosra. A világbajnokság után a stadion kapacitását 20 ezer fősre csökkentik, a felesleges ülőhelyeket pedig különböző sport projekteknek adományozzák a tengeren túl. A stadion a helyi Al-Wakrah Sports Club otthona lesz.

Al Wakrah stadion

Zaha Hadid dizájnját a hagyományos dhow hajók vitorlája inspirálta, és célja, hogy kiemelje a régió tradicionális mesterségeit, mint a halászatot és a gyöngyhalászatot. „Szerettünk volna reflektálni a megrendelő elvárásaira, ami az volt, hogy valami olyat hozzunk létre, ami rezonál Al Wakrah-val, ezért figyeltük meg a dhow-t” – mondja Jum Heverin, a Zaha Hadid Architects igazgatója, aki intenzíven részt vett az eredeti dizájn koncepció kialakításában. „Nem akartunk direktben egy dhow hajót felhúzni, ezért absztrakt formákat kerestünk, amik dinamikusak és organikusak – valamit, aminek több interpretációja is létezik.”

Al Wakrah stadion

„Zaha szerette volna” – tette hozzá Heverin. „Nem érdekelte különösebben a sport, de szerette a látványos dolgokat, a csillogást, és szerette, hogy a világának egy darabjában egy ilyen hatalmas eseményt rendeznek meg. Amikor 2012-ben Londonban az Aquatics Centert terveztük, Zaha szerzett jegyeket, hogy nézőként is élvezhesse a látványt, és a foci esetében is biztosan ugyanígy lett volna.”