Kezdőlap Hírek Green Man Pedálok helyett hajtókarok

Pedálok helyett hajtókarok

1520
0

Talán már akkor, amikor megjelentek az első kerékpárok, az emberek alternatívákat kerestek a hagyományos pedálozó megközelítés helyett.

Nubike

A Los Angeles-i feltaláló, Rodger Parker egy ilyen alternatívát használt a NuBike-hoz, amely elmondása szerint hatékonyabb, mint a lánchajtású bicikli.
Az egyedi karbonszálas váza mellett, ami igazán feltűnő a NuBike-on, azok a hajtókarok, amelyek a pedáltól a hátsó kerékágyon lévő összekötésig futnak. Ez lehetővé teszi a biciklis számára, hogy egyszerűen lefelé nyomja a pedálokat, így forgatva a hátsó kereket. Állítólag számos előnye van ennek a beállításnak.

Nubike
Először is, ahogy már elhangzott, sokkal hatékonyabb, mint a lánchajtás. Brown szerinte, mivel a hajtókarok sokkal hosszabbak, mint a hagyományos bicikliláncok, ezért a biciklis több nyomatékot (és így erőt) tudnak a kerékhez juttatni. Emellett azt mondja, mivel a pedálok csak függőlegesen mozognak, a biciklis jobban tudja a gravitációt használni a pedálok lenyomásánál.
Továbbá, a hajtókaros rendszer az elmondások szerint kevésbé terheli a csípőt, a térdeket és a bokákat, plusz nem kell az olajos láncot elhúzni a hátsó kerék kicseréléséhez. És igen, több sebessége is lehet – a jelenlegiben négy van, de Rodger azt mondja, hogy a jövőbeli olcsóbb modellekben (mint a gyerekbiciklik és a hobbi modellek) kevesebb lesz.


A prototípus 10 kg. Ha a jelenlegi 7075 alumínium hajtókarokat lecserélik magnéziumból készültekre, néhány egyéb módosítással együtt a remények szerint a kereskedelmi modell súlya 8 kg lesz.
Ha szeretnél te is NuBike-ot, jelenleg Kickstarter kampányon gyűjtik rá a pénzt. Ha eléri a gyártást, 3,600 dollárért egy 1,4 kg-os váz és hajtáslánc, amihez hagyományos elemeket használhatsz ízlésed szerint. A tervek szerint a bolti ára 3,800 dollár lesz.