Kezdőlap Hírek Autók Speciális és vakvezető kutyákat szállít az oroszlán

Speciális és vakvezető kutyákat szállít az oroszlán

968
0

Az Egyesült Királyság legnagyobb vakvezető kutya képzési szervezete a Peugeot-hoz fordult, hogy speciálisan kialakított ebszállító járművekkel tehesse még szélesebb körben elérhetővé szolgáltatásait.

A biztonság alapja a tudatosság: legyen szó a biztonsági öv használatáról, a sebességkorlátozásokról vagy a modern elektronikus segédrendszerek alkalmazásáról, minden technológia csak annyit ér, amennyire a felhasználók fontosnak érzik azok használatát. Ugyanez igaz a négylábú kedvencek szállítására.

Míg néhány évvel ezelőtt Európa-szerte általános volt a kalaptartón utazó, ablakban lihegő kutyák látványa, az ilyen irányú kutatások eredményeinek nyilvánosságra hozatala elérte a kívánt eredményt: ma már mind több autós számára magától értetődő, hogy minden utasa biztonságáról gondoskodnia kell, legyen szó emberről vagy állatról.

Peugeot

Fokozottan érvényes ez a szemlélet a kutyákkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberekre, akik ma már a lehető legjobb megoldásokkal igyekeznek gondoskodni a gondjaikra bízott ebek védelméről. Amikor tehát a vakok és látássérültek vezetőkutyáinak tenyésztésével, képzésével és gondozásával foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a Guide Dogs úgy döntött, vadonatúj járművekkel egészíti ki flottáját, a Peugeot-hoz fordultak segítségért. A megtisztelő felkérésnek eleget téve a francia márka a következő három év leforgása alatt összesen nyolcvan, speciálisan átalakított gépkocsit ad át a közel kilencven éves múltra visszatekintő szervezetnek.

Peugeot

Ennek fele, negyven darab nyújtott tengelytávú Expert furgon máris szolgálatba állt. Többségük, összesen huszonkilenc jármű kölyökkutyák szállítására szolgál, fedélzetükön nyolc darab biztonságos kennelt alakítottak ki. A fennmaradó tizenegy autóban (ezek több üléssoros, üveges kivitelű modellek) pedig négy-négy kutya fér el, oktatójukkal egyetemben: a betanítási program során ezekkel a járművekkel szállítják a képzés helyszínére a kutyatanoncokat.

A Peugeot Experteket a különleges átalakítások specialistája, a James Alpe Ltd. módosította a szervezet igényei szerint. A rendőrségi, tűzoltó és hegyimentő szolgálatoknak, valamint privát ügyfeleknek gyártott kutyaszállító megoldásaival komoly tapasztalatra szert tett vállalat különleges kenneleket épít be az autókba. Ezeket nem csak kamerával, de saját hőmérővel is felszerelték (emberektől eltérő hőháztartásuk miatt a kutyák különösen érzékenyek a járművek túlmelegedő utasterére), így a vezető menet közben is felügyelheti, hogy minden rendben van-e a „szállítmánnyal.”

Peugeot

A kétszárnyú hátsó ajtó helyett az Experteket felfelé nyíló hátfallal szerelték fel, amely be- és kiszállás közben óvja az esőtől, tűző napsütéstől az állatokat, míg az oktatókat is szállító kivitelek hátsó üléssora ledönthető, így az utasok elölről is hozzáférhetnek a ketrecekhez.
A negyven darab Expert mellé még az év vége előtt ugyanennyi dobozos Partner kishaszonjármű átépítését is megkezdik az együttműködésben részt vevő felek; a többszörösen díjnyertes áruszállító átalakításának részleteiről egyelőre nincsenek információk.

„A Guide Dogs számára elsődleges a kutyák biztonsága, ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a látássérültek életminőségét nagymértékben megváltoztató kutyáink kényelemben és biztonságban utazhatnak ezekben a furgonokban” – mutatott rá az együttműködés jelentőségére Karen Mumford, a Guide Dogs operatív igazgatója. „A Peugeot járműveivel minden eddiginél több látássérült emberhez juthatnak el szolgáltatásaink.”