Kezdőlap Hírek Autók Ujjlenyomattal induló a Hyundaiok

Ujjlenyomattal induló a Hyundaiok

1123
0

A Hyundai elkötelezetten dolgozik azon, hogy az első autógyártó legyen, amelynek modelljei mindenfajta kulcs és okostelefon nélkül lehet kinyitni és elindítani. A 2019 Santa Fe SUV ujjlenyomat leolvasó szenzorokat építettek az ajtajába és a gyújtáshoz.

Hyundai ujjlenyomat leolvasó

Az ujjlenyomat leolvasó szenzorok az autó ajtajának kilincsében lesznek elhelyezve, valamint a műszerfalra az indításhoz. Ha hozzáérnek a szenzorhoz az autó az adott személy saját profiljára kapcsol, automatikusan beállítja az ülést, a tükröket és a kapcsolat beállításokat az ember preferenciáinak megfelelően. A jövőben ezt a hőmérséklet, kormányoszlop pozíciója és további személyes beállításokra is ki fogják terjeszteni.

Hyundai ujjlenyomat leolvasó
A rendszer kapacitív szenzorokat használ, és mindössze egy az ötvenezerhez az esélye, hogy rosszul olvassa le valaki ujjlenyomatát. Ha azt vesszük, hogy az okostelefon a zuhany után nem képes felismerni az ujjlenyomatot, akkor érdekes kérdés, hogy esőben ezek a szenzorok miképpen fognak működni. A Hyundai elmondása szerint a rendszer folyamatosan fejleszteni fogja a pontosságát idővel, minden használat alkalmával tovább finomítva az adott személy ujjlenyomatát.

Hyundai ujjlenyomat leolvasó
A technológiának fejlettnek kell lennie mire az autógyártók valóban beépítik a járművekbe ezt a megoldást, hogy helyettesíteni tudja az olyan kritikus elemeket, mint a kulcs. Mindenesetre ez a hír jelzi, hogy az ujjlenyomat szenzorok kor elérkezett. A Hyundai nem hozott nyilvánosságra adatot arra vonatkozóan, hogy milyen kiegészítő megoldások lesznek elérhetőek, de vélhetően lesz valami okostelefonos lehetőség erre. Egyébként elég macerás lesz kölcsönadni a haverjaidnak a verdát.
Mindenesetre úgy néz ki, hogy az elveszett kulcsok napjai meg vannak számlálva.