Kezdőlap Hírek Autók A Volkswagen robottöltője

A Volkswagen robottöltője

971
0
VW töltőrobot

A Volkswagen csoport olyan töltőrobotokat fejleszt, melyek automatikusan töltenék fel a parkoló autókat.

VW töltőrobot

A több jármű egyidejű kiszolgálására is alkalmas önirányító töltőrobot kamerák, lézer szkennerek és ultrahangos szenzorok segítségével önállóan tájékozódna a parkolóházban, megkeresve a töltésre szoruló autót, amelyhez egy 25 kWh kapacitású gyorstöltő pakkott csatlakoztatva feltöltené azt.

VW töltőrobot

A sofőrnek pedig nem lenne más dolga, mint letölteni a V2X névre keresztelt mobil applikációt, mely a parkolóházba érve jelzi a töltőrobot számára, hogy mennyi energiára is van szüksége a járművünknek, illetve az applikáció révén mi is figyelemmel követhetnénk a töltés állását.

VW töltőrobot
„Ez egy olyan koncepció, amely, ha az általános feltételek megfelelőek elég gyorsan megvalósulhat” – nyilatkozta Mark Möller a Volkswagen csoport fejlesztési részlegének a vezetője. „A mobil töltőrobot forradalmat válthat ki, hiszen az különféle létesítményekben, többemeletes parkolóházakban és mélygarázsokban is működhet, mert általa mi visszük el a töltési infrastruktúrát a járműhöz és nem fordítva. Ezzel pedig komoly önálló és bonyolult infrastruktúra kiépítése nélkül bármely parkolót elektromos autó baráttá tehetünk.”


A VW töltőrobotja pedig nem csak, hogy emberi beavatkozás nélkül lenne képes feltölteni a járműveket, de a német cég véleménye szerint az egész rendszer nagyon gyorsan telepíthető is.

VW töltőrobot

Bár a Volkswagen nem közölt pontos dátumot, hogy mikor is kezdődhetne meg a töltőrobot piacra dobása, azt állítják, hogy a partnereikkel közösen 2025-re akár már 360 000 töltési pont is működhetne Európa szerte.