Kezdőlap Hírek Az okos csali

Az okos csali

758
0
Model Zero

Nem feltétlenül egyszerű észben tartani, hogy az egyes taktikákat milyen halakra horgászva, milyen időjárási tényezők esetében érdemes bevetni. A smartLure nevű japán cég azonban megkönnyíti a horgászok dolgát az érzékelővel ellátott Model Zero csalival.


Miután feltöltöttük a Model Zero-t, ugyanúgy kell használni, mint egy hagyományos csalit. De amint vízfelszín alá kerül, a beépített vízérzékelő bekapcsolja a többi beépített érzékelőt.
A Model Zero ezután folyamatosan figyeli, hogy milyen vízmélységig jut el, milyen mozgást végez a vízoszlopokon át, illetve érzékeli a vízhőmérsékletet és a víz alatti napfény szintjét is. Csak akkor kapcsol ki, amikor levegőre jut.
Model ZeroValahányszor bele- vagy rákap egy hal, a csali által összegyűjtött információt átküldhetjük Bluetooth-on a megfelelő iOS/Android applikációra. Az applikáció az olyan adatokat is regisztrálja, mint az aktuális dátum, helyszín és időjárási viszonyok. Ráadásul még a kifogott halakról készült képeket is feltölthetjük rá.
Az alapötlet az, hogy idővel, ahogy a horgászok dokumentálják, hogy a különböző fajú halakat milyen taktikával, milyen körülmények között, és mely helyszíneken fogták ki, felépítik a saját adatbázisukat. Ráadásul az egyes felhasználók más, a világ bármely pontján horgászó Model Zero felhasználók adatait és tapasztalatait is hasznosíthatják.
Model ZeroA Model Zero elméletileg 5 órán át képes működni és a lítiumion-akkumulátornak egyórás töltési ideje van. 50 m mélységig vízálló, de 10 m alatt már nem rögzít adatokat. A csali felkerült a Kickstarter közösségi finanszírozási kampány oldalra, és jelenleg nagyjából 139 dollárba kerül darabonként. Amennyiben megkezdődik a gyártás, várhatóan februárban indul a kiszállítás.
Noha kifejezetten érdekes koncepció, nem árt észben tartani, hogy a csalik milyen gyakran és könnyedén elvesznek, mikor egy nagyobb hal beléjük kap vagy beleakadnak valamibe a víz alatt. Továbbá, mivel a technológia kizárólag a Model Zero csalik számára lett kifejlesztve, más gyártmányú csalik teljesítményét nem képes rögzíteni.


Az esetleges érdeklődőknek érdemes megismerkednie a Cyberfishing Smart Rod Sensor-jával is. Ez nem érzékeli, hogy magával a csalival mi történik, de automatikusan dokumentálja a dátumot, helyszínt, a vízi viszonyokat, valamint a fogások számát alkalomra bontva.