Kezdőlap Kiemelt Csendes légitaxi

Csendes légitaxi

1438
0
e.SAT

Az e.SAT, a német légiközlekedési startup bemutatta innovatív, doboz szárnyú és egyedi hibrid elektromos, hangtalan légitaxiját. Arra tervezték, hogy levegye a terhet a fő utasszállítókra háruló forgalomról és rövidítse az utazási időt, mégse kerüljön többe, mint egy vonatjegy.

e.SAT2024-ben válhat valósággá a repülő, melyen jelenleg 50 fejlesztő és mérnök dolgozik. A Fraunhofer IPT (Institute for Production Technology) motor alkatrészeket fejleszt erőátviteli rendszeréhez, hogy a néma légitaxik a német légterek és repterek több, mint 95%-ához hozzáférhessenek, mivel csupán 400m kifutópályára van szükségük. Ezt egy innovatív, 10m-es szárnytartó dobozos konfiguráció és az egyedi hibrid hajtás tesz lehetővé.

e.SAT“A városi területeken az egyéni mobilitás és a tömegközlekedési rendszerek mind a földön, mind a levegőben elérik korlátaikat” – nyilatkozta a társaság. “Társadalmunk rugalmas és mégis megfizethető mobilitás iránti igénye növekszik oly módon, hogy meghaladja a meglévő közlekedési módok, például autók, vonatok és menetrend szerinti járatok képességeit.”

A csendes és olcsó kis repülőgépek, a csendes légitaxik elképzelése alapján az egyéni légi mobilitás enyhíti a fő légiközlekedési szolgáltatókra nehezedő nyomást és ezzel egyidőben csökkenti az egyéni utazási időt.

e.SATA hangtalan légitaxi 300km/h-s sebességre képes 1000km-es távolságban. A kifejezetten alacsony zajkibocsátású propeller a hajtómű átfogó hangszigetelésével párosulva és a repülő aero-akusztikus jellemzőinek optimalizálásával a repülés nem lesz megkülönböztethető a mindennapi háttérzajtól.

A hangtalan légitaxi sokkal gyorsabban képes a személyszállításra, mindeközben rugalmasságot kínál a választható úticélok terén. Az alacsony beruházási- és működési költségeknek köszönhetően a jegy nem fog többe kerülni, mint egy Deutsche Bahn első osztályú vonatjegy.

Az e.SAT szerint első repülését 2022-ben kezdheti meg a csendes légitaxi, EASA CS-23 bizonyítványát pedig 2024-re remélik megszerezni.