Kezdőlap Hírek Autók A De Tomaso visszatér

A De Tomaso visszatér

1782
0

Az egykor szebb napokat is látott olasz sportautó gyártó a Goodwoodi sebességfesztiválon alapításának 60. évfordulója alkalmából egy vadonatúj modellel jelentkezett, mely hosszú idő után újjáélesztheti a legendás márkát.

De Tomaso P72

A szénszál karosszériás, manuális sebességváltóval felszerelt P72-vel a De Tomaso ott folytatná, ahol 1965-ben a P70-es sportkocsival abbahagyta.

De Tomaso P72

Az olyan legendás sportautókat, mint a Pantera vagy a Mangusta alkotó kis olasz céget Alejandro de Tomaso 1959-ben alapította Modenában.

De Tomaso P72

A 1,5 literes kis Vallelunga sikerét követően a 60-as évek elején de Tomaso úr az amerikai Carroll Shelby-vel összeállva egy igazán ütős projektbe kezdett, ez volt a P70-es szupersportautó.

De Tomaso P72

A terv az volt, hogy Alejandro „kicsit” feltuningolja a Ford 4,7 literes V8-as erőforrását, amit beépítenek a Shelby Daytona Coupe és a Chevy Corvette Stingray vonalait is rajzoló Peter Brock által tervezett karosszériába, mindehhez pedig Carroll Shelby teremti elő a szükséges anyagi forrásokat.

 

Alejandro és Shelby közötti nézeteltérések azonban az olasz és az amerikai zseni közötti szakításhoz és a P70 fejlesztésének a lelassulásához vezettek.

De Tomaso P72

De Tomaso azonban nem akarta elengedi a projektet, így végül a Ghia stúdióval összeállva 1965-ben a Torinói autókiállításon Ghia-De Tomaso Sport 5000 néven mutatta be az új autóját.

De Tomaso P72
A most Goodwoodban bemutatkozó új P72-es hipersportkocsi is egy nemzetközi együttműködés gyümölcse, hiszen annak szénszállas karosszériája a német Apollo Intensa Emozione modelljétől származik.

De Tomaso P72

A P72-es egyéb műszaki paraméteriről nem közölt információkat a gyártó, jelenleg így csak annyi biztos, hogy a 1960-as évekbeli őséhez hasonlóan manuális sebességváltóval szerelt hipersportautóból 750 000 eurós áron mindössze 72 példány fog készülni, ezért nem árt sietni, hiszen némi foglaló ellenében a De Tomaso már felvesz rendeléseket a P72-esre.

De Tomaso P72

De Tomaso P72