Kezdőlap Hírek Építészet Flolony úszó házak – szabadság a vízen

Flolony úszó házak – szabadság a vízen

1404
0

A Flolony egy cserélhető úszó lakóegység, amely saját energiával van ellátva, és olyan a geometriája, hogy könnyedén tud alkalmazkodnia tengeri viszonyokhoz, még a szélsőségesekhez is. Az olasz StudioHoy által kifejlesztett struktúra felső része mindig kilátszik a vízből, és olyan rendszer vezérli, amely garantálja a létfenntartáshoz szükséges elemeket (vízet és fényt).

Flolony kolónia koncepció

Ebben a szimulációs projektben egy létező szociális modellt alkalmaztak: az építési költségeket egyelőre részre osztották az egyes emberek között a lakók számának megfelelően, ugyanígy a fenntartás, szolgáltatások, személyzet költségeit. A kolónia felépítése azonban nem zárja ki a támogatóbb jellegű szociális modellek alkalmazását, amelyekben a létfenntartáshoz szükséges aktivitásokban való részvétel egyenlően oszlik el a lakók között, ha nincsen személyzet, a professzionális tevékenységeket pedig mindkét esetben az utasok maguk látják el (orvosok, pilóták, mérnökök, fedélzeti és gyártástechnikusok, tanárok, üzemeltetők stb.).

Flolony kolónia koncepció

A kolónia egy komplex élő szervezetként működik, és egy sor kapcsolatot hoz létre a lakók között, amely tipikusan jellemző a kicsi és szorosan összetartó csoportokra, és alternatívát kínál azokra a szociális modellekre, amelyeket a kollektív intelligencia jellemzi. Mindkét modell, amelyek a bifurkációelmélet szerint ellentétesek, az IT korszak egyenes következményei lehetnek.

Flolony kolónia koncepció
A Flolonya tengeri környezetbe helyezett lakóegységből áll, ahol az egyének közössége életük rövidebb vagy hosszabb részét a nyílt vízen töltik. Az élethez szükséges alapvető szolgáltatásokat tekintve, az egység autonóm, és potenciális konfigurációitól és felszereléseitől függően néhány hónaptól több évig terjedő időszakokig függetlenül (ezért nincs szükség külső ellátásra) tud működni.

Flolony kolónia koncepció

A mérsékelt / egyenlítői övezeteken belüli tengeri útvonalak mentén és a fő patakok irányát követve a kolónia fenntartja az energiamérlegét az óceán hőenergia-átalakításával –olyan technológiák segítségével, mint a napenergia, hullámenergia és a mélyhőforrásokból származó magas hőmérsékletű vizek gyűjtése és felhasználása.

Flolony kolónia koncepció
A Flolony egy kettős és hármas acélrétegekből és alumíniumból készült szerkezet. Változtatható úszóképességét a kompenzációs medencék szabályozzák, amelyek lehetővé teszik a 36,5 méteres lebegési tartományt. Ez lehetővé teszi a szélsőséges tengeri viszonyok kezelését, úgy, hogy közben az optimális tengeri viszonyok esetén is a felszínen lebeg a szerkezet. A Flolony 19 főfedélzetre és 10 másodfedélzetre van osztva, összesen 29 szinten.

Flolony kolónia koncepció

A bemerített szakaszban a kompenzációs medencék mellett a halgazdaságok, a mezőgazdasági termékek élőhelyei, a csapadékok gyűjtésére és kezelésére szolgáló rendszerek, a sótalanító üzem, az ivóvíz és üzemanyag tárolók, a sürgősségi dízel / elektromos motor-generátorok, elektromos meghajtórendszer, hullámenergia-átalakítók raktár területe, műszaki speciális területek, stb. szállásegységek, kulturális és szórakoztató terek, iskolák, tudományos és orvosi laboratóriumok, kísérleti házak, hidak, műszaki és navigációs eszközök, mechanikus levegőművek a változás / kezelés, a termelési műhelyek és a laboratóriumok, a zöldterületek, a játszó- és sportterületek stb. találhatók.