Kezdőlap Hírek Repülők Ultragyors helikopter

Ultragyors helikopter

2186
0

A Sikorsky és Boeing együttműködéséből született ez az ultragyors, nagy hatótávolságú, könnyen kezelhető helikoptere, és most az első fotók is megjelentek a masináról. A Defiantot 2030 körül fogja bevetni az Egyesült Államok hadserege.

SB>1Defiant

Az SB>1Defiant a Future Vertical Lift technológiával épület a Sikorsky X2 platformjára, amely egymásnak ellentétesen forgó rotorokat használ a gép tetején. A helikopter felső rotorjának köszönhetően a gép könnyedén felszáll függőleges helyzetben. A Sikorsky technológiája kiegyensúlyozza az emelkedést mindkét oldalon, így a felszállás lényegesen gyorsabbá válik, akár egy egyrotoros gép sebességének kétszeresévé. Ez pedig megkönnyíti a kezelhetőségét is.

SB>1Defiant
Emiatt farokrotorra sincs többé szükség, hiszen a munkáját a felső rotor elvégzi. A helikopter végében lévő tolólégcsavar és oldalkormány miatt a gép probléma nélkül felszáll és megindul anélkül, hogy előre kellene billennie. Nagyobb sebességnél a tolólégcsavar extra löketet ad, az oldalkormány pedig segít a manőverezésben.
A Defiant behúzható futóművel érkezik, így nagyobb sebességnél semmilyen zavaró tényező nincs jelen, ami hosszabb hatótávolságot eredményez. A duplarotoros felépítés minimalizálja a leáramlás fel- és leszállás közben, valamint a Sikorsky szerint jóval kevesebb zajt csap majd a masina. A hangárban a felső rotort be tudják hajtani, így a helikopter könnyedén szállítható.


Amikor a Defiant szolgálatba lép, négy személyből álló személyzetet és tizenkét katonát tud majd szállítani vagy nyolc hordágyat. A Defiant támadó helikopterként is elkészül majd, amely jóval több fegyverrel lesz felszerelve, illetve olyan fly-by-wire kormányrendszerrel, ahol a kormánymozdulatok a központi számítógépen keresztül jutnak el a motorokhoz.