Kezdőlap Hírek Autók Giulia GTA: visszatér az Alfa Romeo legenda

Giulia GTA: visszatér az Alfa Romeo legenda

1324
0
Giulia GTA

Júniusban születése 110. évfordulóját ünnepli az Alfa Romeo. Az elmúlt több mint egy évszázad során az Alfa Romeo mérnökei és formatervezői szakadatlan lelkesedéssel törtek az innovációra, miközben hűek maradtak a márka génjeihez.

Giulia GTAAz évek során ez a génállomány – a sportosság és az elegancia tökéletes kombinációja – olyan járműveket hozott létre, amelyek nem csupán minden idők legemlékezetesebb alkotásai közé tartoznak, de a versenypályán és a szépségversenyeken egyaránt helyt állnak. A márka 110. születésnapjának tiszteletére az Alfa Romeo olyan típussal nyűgözi le a márka híveit és általában az automobilért rajongó közönséget, amellyel minden idők egyik legemblematikusabb Alfa Romeo típusa: a Giulia GTA előtt tisztelegve teljes mértékben visszatér gyökereihez.

Giulia GTAGTA: egy legendás hangulatú betűszó

A GTA a „Gran Turismo Alleggerita” kifejezésre utal (az olasz ‘alleggerita’ szó jelentése: könnyített), és 1965-re vezethető vissza, amikor a Sprint GT különleges kiviteleként az Amszterdami Autókiállításon a reflektorfénybe lépett a Giulia Sprint GTA. Ez a Giulia Sprint GT megjelenésével azonos, ám alumíniumból készült karosszériát kapott, így a közúti változat 900 kilogrammos tömegével szemben mindössze 745 kg-ot nyomott.

Giulia GTA
A mérnökök az 1570 cm3-es, kettős felül fekvő vezérműtengellyel szerelt erőforrást sem hagyták érintetlenül. A dupla gyújtású motor már az utcai kivitelben is tekintélyes 115 lóerőre volt képes. Az Alfa Romeo hivatalos versenyistállójának, az Autodeltának a mérnökei azonban a túra géposztály referenciapéldányának szánták a modellt, ezért teljesítményét 170 lóerőre növelték. Az újonc versenysikerei egy percet sem várattak magukra. A modell egymás után háromszor diadalmaskodott az európai túraautó-bajnokságban, világszerte tucatnyi országos bajnoki címet és több száz futamgyőzelmet könyvelhetett el.

Giulia GTAA Giulia Sprint GTA sportsikerei az Alfa Romeo teljes modellpalettájának imázsát felemelték, kézzel fogható aktualitást adva a szlogennek: ’győzelem minden nap, egy mindennapi autóban.’ A GTA ezt követően az Alfa Romeo sportosságának megkérdőjelezhetetlen jelképévé vált, a GTA betűszó pedig olyan sikeres lett, hogy a nagyközönség szemében hamarosan a sportos Alfa Romeo személyautók teljes kínálatát képviselte.

A legenda kiemelkedő műszaki megoldásokkal tér vissza

A kivételes Giulia GTA bevezetésével az Alfa Romeo nem fél megszegni néhány szabályt: sem a történelmet nem kívánja felemlegetni – főleg nem a sajátját –, és ajándékot sem vár el a születésnapjára.

Giulia GTAEhelyett inkább maga ajándékozza meg rajongótáborát egy olyan autó bemutatásával, amely ténylegesen az Alfa Romeo gyökereihez: a nagyteljesítményű autózás, a gran turismo világába tér vissza.

Egyedi műszaki jellemzők, funkcionális stílus

Az új Giulia GTA kifejlesztése során az Alfa Romeo mérnökei az aerodinamika tökéletesítése és a még kiválóbb vezethetőség mellett mindenekelőtt a tömeg csökkentésére összpontosítottak, méghozzá ugyanazokat az irányelveket követve, amelyeket az 1965-ös Giulia GTA esetében is alkalmaztak.
Az aktív aerodinamikai jellemzők tökéletesítésével megnövelték a leszorítóerőt. Az ezen megoldások kivitelezéséhez szükséges technikai ismeretek közvetlenül a Forma-1-ből származnak, kiaknázva a Sauber Engineering-gel folytatott együttműködést, és felhasználva a Sauber arodinamikai csomagját. Ugyanezt az eljárást alkalmazták az oldalsó kötények, az egyedi hátsó légterelő, valamint az aktív első splitter kialakítása során. A titán kipufogót középen, a szénszálas hátsó diffúzorba integrálva vezették ki.

Giulia GTA
Ez az Akrapovič rendszer éppúgy vadonatúj, mint azok a központi anyás, 20 colos keréktárcsák, amelyeket korábban soha nem láthattunk szedánra szerelve. A tökéletes nagysebességű vezethetőség érdekében elöl-hátul 50 mm-rel megnövelték a nyomtávot, valamint új rugókat, lengéscsillapítókat és perselyeket fejlesztettek ki.
A GTAm esetében a végletekig optimalizálták az aerodinamikát: nagyobb splittert és szénszálas kompozit hátsó szárnyat szereltek fel, amelyek együtt nagy sebességnél is tökéletesen kiegyensúlyozott leszorítóerőt eredményeznek. Ami a dinamikát illeti, a teljes egészében alumínium építésű, 510 lóerős 2.9 V6 Bi-Turbo erőforrás teljesítménye a Giulia GTA fedélzetén az Alfa Romeo mérnökei által elvégzett, aprólékos finomhangolásnak köszönhetően eléri az 540 lóerőt. Ugyanez a csapat optimalizálta az összetéveszthetetlen hangú, új Akrapovič kipufogórendszert.


Az utastérben számos egyedi részlet ejt bámulatba: a műszerfalat, az ajtópaneleket, a kesztyűtartót, az oldalsó tetőoszlopokat és az ülések központi sávját Alcantara® borítja. Még több Alcantarával találkozhatunk a GTAm kivitelen: a kiszerelt hátsó üléspad helyét teljes egészében kárpitozott üreg foglalja el, ahol formázott rekeszek szolgálnak a bukósisakok és a tűzoltó berendezés elhelyezésére. Az új matt karbon betétek műszaki jellegű, mégis elegáns esztétikumot teremtenek. Nem csak ez teszi azonban különlegessé az új GTAm belső terét: hiányoznak az ajtópanelek, valamint a hátsó ülés, a kilincseket pedig szíj helyettesíti, ami ugyanúgy az autóversenyzés világát idézi, mint a beépített bukókeret.

Kimagasló tömeg/teljesítmény arány

A motorteljesítmény azonban önmagában kevés a kivételes menetteljesítményekhez. A mérnökök aprólékos munkával faragták le a GTA tömegét; a végeredmény pedig túlzás nélkül lenyűgöző. Összesen nem kevesebb mint 100 kilogrammal csökkentették az autó tömegét. Ehhez szénszálas kompozitokból készítették el a kardántengelyt, a motorházfedelet, a tetőlemezt, az első lökhárítót, az első kerékíveket és a hátsó kerékív-betéteket, valamint a hatpontos Sabelt biztonsági övekkel szerelt sportülések héját.

Giulia GTAAlumíniumból készült továbbá a motor, az ajtók és a felfüggesztés elemei; valamint számos egyéb alkatrésznél alkalmaztak kompozit anyagokat. Az oldalablakok és a hátsó szélvédő kerete például a motorsport világából származó, további tömegcsökkentést eredményező polikarbonátból (Lexan) készült. Az autó tömege így mindössze 1520 kg, ami az 540 lóerőre növelt motorteljesítménnyel együtt 2,82 kg/LE tömeg/teljesítmény arányt eredményez. Ez a kiváló viszonyszám nem mindennapi menetdinamikával ruházza fel a Giulia GTA-t. Rajtautomatikájának köszönhetően az autó álló helyzetből villámgyorsan: mindössze 3,6 másodperc alatt éri el a 100 km/óra sebességet. A kétüléses Giulia GTAm teljesen alkalmas a közúti közlekedésre, ahol szénszálas első splitterrel és nagyobb hátsó légterelővel hirdeti a felülmúlhatatlan sportosságot. Az azonos motorteljesítményű GTA verzióból hiányzik a hátsó bukókeret, helyette négy ülést találunk a belső térben. A GTA első és hátsó légterelőjét mindennapi, közúti használatra optimalizálták, az ajtópanelek, az ülések és az ablakok a Giulia Quadrifoglióból származnak. Az eredmény: egy teljes használati értékű, hamisítatlan szupersportkocsi.

Giulia GTAÖtszáz szerencsés vásárló kiváltsága…

Az Alfa Romeo Giulia GTA és annak még extrémebb kivitele, a Giulia GTAm összesen 500 példányban készül majd. Ezek a sorszámozott, tanúsítvánnyal ellátott modellek ugyanúgy a világ legkeresettebb gyűjtői darabjai közé tartoznak majd, mint 1965-ös előfutáruk. Nagyszerű megjelenésük mellett kifinomult műszaki megoldásokkal is rendelkeznek, így készen állnak arra, hogy lenyűgöző teljesítményüket maradéktalanul gazdájuk rendelkezésére bocsássák.
Ahogy a Giulia GTA és Giulia GTAm modellek, a hozzájuk társuló, személyre szabott ügyfélélmény is rendkívül exkluzívnak ígérkezik: az ötszáz szerencsés vásárló semmihez sem fogható, hamisítatlan Alfa Romeo bánásmódban részesül majd. Az előfoglalási időszakot követően – amely ezennel hivatalosan is megnyílik, és az 500. autó lefoglalásával azonnal véget is ér – minden egyes vásárlóval egy számára kijelölt márka-nagykövet veszi fel a kapcsolatot, aki a megrendeléstől kezdve az átadásig végigkíséri a gondjaira bízott ügyfelet. Az ügyfélélménynek azonban ezzel még távolról sincs vége. A szerencsés tulajdonosok egy személyre szabott élménycsomaggal is gazdagabbak lesznek: ez egy különleges GTA kivitelű Bell bukósisakot, egy Alpinestars öltözékcsomagot (versenyoverall, kesztyű és cipő), valamint a GTA vagy GTAm makulátlan megjelenéséről gondoskodó, személyre szabott GoodWool autóponyvát tartalmaz. A rajongókat lelkesítő, további tartozékok és kiegészítők mellett az Alfa Romeo ügyfélélménynek része egy vezetéstechnikai képzés is, az Accademia di Guida Alfa Romeo szervezésében.