Kezdőlap Hírek Építészet “Házak, amit egy folyó szel ketté”

“Házak, amit egy folyó szel ketté”

1764
0

Az építészek évtizedekig kutatták azokat a megoldásokat, amivel a házakat beintegrálhatják a környezetükbe: az észak-kaliforniai ingatlantól, amit vörösfenyők vesznek körül, a felemelt otthonig, ami látszólag eltűnik az óceánban sokféle megoldást láthatunk.

A vízparti házak már régóta népszerű választásnak számítanak azok között, akik magányra és a csillagos égboltról ábrándoznak, de az építészek a hagyományos tó- vagy tengerparti házak helyett egyre inkább a folyók és patakok fölé épített házakra esküsznek – egy teljesen új módot teremtve a környezettel való harmonikus együttélésre.

Ház, amit egy folyó szel ketté
A coloradói Telluride-ban található, hét hálószobás hegyi ház hátsó udvarában tavacskát a főhálószoba hídja alatt folyó lépcsőzetes patak táplálja. Hatalmas üvegfalak tekintenek a hegyi csúcsokra (amiket télen hósapkák fednek) és a tükröződő tavacskára, valamint számos erkély és terasz nyújt lenyűgöző kilátást a tájra. Tiszta, egyszerű vonalak keretezik a látványt minden szögből, a nappaliból (aminek központi eleme a plafontól a padlóig érő kandalló) a formális étkezőig.

Ház, amit egy folyó szel ketté
A texasi Austinban található Lake Austin tóparti birtokain helyezkedik el ez a huszadik század közepén készült modernista ház, amelyet egy csobogó patak fölé építettek az igazán magával ragadó élményért. Az erdős területen elhelyezkedő három hálószobás otthon hatalmas üveg ablakokkal rendelkezik, melyek a tóra, egy hajókikötőre és a vízesésre néznek.

Ház, amit egy folyó szel ketté
Los Angeles-ben Dan Brunn építész a Dan Brunn Architecture-től egy minimalista, modern otthont álmodott a város Hancock Park negyedébe. A több mint 400 négyzetméteres, zéró energiafelhasználású otthon egy folyam fölött helyezkedik el, amely a Griffith Parkból ered. A Bridge House névre keresztelt épület nyitott elrendezéssel és kültéri fedélzettel fog rendelkezni.

Ház, amit egy folyó szel ketté
Ha épp nincs természetes folyó vagy patak a közelben, akkor az embernek magának kell építenie egyet. Kanadában az építészek egy 930 négyzetméteres üvegotthont álmodtak az ember alkotta vízfelület fölé, amely a ház különböző szárnyai alatt folyik, és megkönnyíti a geotermikus hűtést és fűtést. Meglepő – és megnyugtató – új megközelítés, hogy elmerülhessünk a vízparti élet csodáiban.