Kezdőlap Hírek Autók Klasszikusok újratöltve

Klasszikusok újratöltve

1091
0

Ha a jövő autói tényleg mind elektromosak lesznek, akkor a belső égésű klasszikusok megmentésének már most neki kell kezdeni. A Lunaz Design egy start-up cég, akik az igazi klasszikusok restaurálása mellett azok öreg és elavult hajtásrendszerét nulla károsanyag-kibocsátású elektromosra cserélik.
Elektromos Rolls-Royce Phantom V
Míg a Jaguar E-Type és az Aston Martin DB6 Volante Electric egy-egy gyári megoldás, addig a Lunaz Design teljesen egyedi megoldást kínál, akármilyen klasszikus járműről is legyen szó. A lényeg, hogy a klasszikus formák és vonalak megőrzése mellett egy modern könnyen fenntartható járművet kreáljanak. Elektromos Jaguar XK120A cég első két projektje az 1953-as Jaguar XK120 és az 1961-es Rolls-Royce Phantom V motorikus modernizációja volt.

Mindkét autónak egy-egy akkumulátort szereltek a motorháztetője és padlólemeze alá, a Jaguar egy 80 kWh-ás, míg a Rolls-Royce egy 120 kWh-ás egységet kapott.

Elektromos Jaguar XK120

A Jaguárban, a Lunaz által házon belül fejlesztett megoldás két olyan villamos motort hajt, amelyek egyenként 375 lóerőt képesek leadni. A Phantom műszaki adatai sajnos nem kerültek nyilvánosságra, de a nagyobb akkumulátorokból ítélve még nagyobb teljesítményre számíthatunk. Azonban könnyen lehet, hogy egy ilyenfajta átalakítás némi kockázattal is jár, mivel ezek a már koros járművek nem ekkora teljesítményre és sebességre lettek tervezve. Mindenesetre egy nagyon okos elgondolás, hogy ily módon őrizzük meg az autógyártás igazi klasszikusait. A Lunaz Design ez év novemberében fogja megnyitni az átalakítási foglalásokat.

Elektromos Rolls-Royce Phantom VElektromos Jaguar XK120 Elektromos Rolls-Royce Phantom V Elektromos Jaguar XK120 Elektromos Rolls-Royce Phantom V