Kezdőlap Magazin 2017 Másodszor is legendává válik az Zenith El Primero

Másodszor is legendává válik az Zenith El Primero

2167
0

Százötven évnyi tapasztalat áll a svájci óragyár, a Zenith mögött, amely most egy századmásodperc mérésére alkalmas mechanikus kronográffal foglalja el az őt megillető helyet a harmadik évezredben.

ZENITH Defy El Primero 21

Igazodva a cég legendás hagyományaihoz, a XXI. századi Defy El Primero 21 kiemelkedő teljesítményt nyújt: egyedülálló és exkluzív megoldással, a másodpercenként egy fordulatot megtévő, középen elhelyezett mutató segítségével képes a századmásodperc hiteles mérésére. Az erős, 44 mm-es titán tokba épített Defy El Primero 21 a pontosság nagymestere. A világ legpontosabb, 1969 óta sorozatban gyártott kronográfja ezennel új korszakba lép.

ZENITH Defy El Primero 21

A nagyfrekvenciás kronográfok bajnoka, a legendás El Primero szerkezetének köszönhetően a Zenith most a rendkívül nagy pontosság irányába lépett a Defy El Primero 21-gyel. A tizedmásodperctől eljutni a századmásodpercig hatalmas ugrást jelent a teljesítmény és a tervezés tekintetében.

Tizedtől a századig, a sebesség megnövelésével

A Zenith 1969-ben, az El Primero-val (spanyolul azt jelenti, hogy az első) nagyszerű fejezetet nyitott a kronográfok világtörténetében. Az integrált, automatikus oszlopkerék vezérlésű mechanizmus óránkénti 36 ezres lengésszámával (5 Hz) képes volt a tizedmásodperc hitelesített mérésére. Ez az óra a mai napig a világ legpontosabb sorozatgyártású kronográfja.

 

 

Egy új évszázad azonban új rekordokat hoz, mégpedig azáltal, hogy a Zenith megnövelte a „sebességgépe” teljesítményét. A Defy El Primero 21 egy középen elhelyezett századmásodperces mutató és az 5Hz helyett immár 50Hz-es frekvencia segítségével képes a századmásodpercek megjelenítésére, ugyanakkor ezáltal nemcsak tízszer gyorsabb, de egyben pontosabb is, mint legendás elődje. Ez a szerkezet egy káprázatos megújulás gyümölcse.

Pontosság, sebesség és megbízhatóság

Az 1969-es El Primero és a Defy El Primero 21 is ugyanazokat a győztes „géneket” hordozza. A márka rekord mennyiségű, 2333 díjat elnyert elődeihez képest most az a nagy különbség, hogy ebben az esetben az első pillanattól kezdve komoly hangsúlyt helyeztek az előállítás körülményeire. Az átmérő 32 mm, szemben az elődje 30 mm-ével.

ZENITH Defy El Primero 21

A vastagsága 7,9 mm, míg a legendás kronográf 6,5 mm volt. Most 203 komponensből áll a szerkezet, szemben az 1969-es 278-cal, vagyis a bonyolultabb feladatot kevesebb alkotóelemmel is meg lehet oldani. Csakúgy, mint az autóiparban és a légiközlekedésben, a Defy El Primero 21 is a modern tervezés eredménye, amely könnyebbé akarta tenni az összeszerelést, ugyanakkor növelni kívánta az óra teljesítményét és pontosságát.

ZENITH Defy El Primero 21

Az új modell szerkezete teljesen újnak számít, amelynek megnövekedett a teljesítménye, és új szabályozókkal, valamint szabadalmaztatott kronográfvezérlő-mechanizmussal gazdagodott. A Zenith ezúttal sem adta alább, mint hogy elnyerje a legpontosabb kronométer büszke címét. A modern technológia és a hagyományos szakértelem ötvözésével a Zenith egyesíti a gazdag múltját a legjelentősebb óraipari fejlesztésekkel.

ZENITH Defy El Primero 21

Kettős felépítés

A másodpercenként egy fordulatot megtévő mutató segítségével könnyen és egyszerűen leolvasható a századmásodpercek száma, és így még jobban átérezzük, milyen hosszú is az az éppen lemért másodperc. A frekvencia elérte a hihetetlennek tűnő 360 ezret óránként, biztosítva ezzel a századmásodpercnyi pontosságot, ugyanakkor ez jelentősen megnövelné az energiafogyasztást a legendás elődhöz képest. A kronográf másik különlegessége ezért annak köszönhető, hogy a mérnökök el akarták kerülni, a stopper megzavarja az óra zökkenőmentes működését. Így a Defy El Primero 21 két, egymástól független „sebességváltóval”, billegőszabályzóval készül: az egyik az órát, a másik pedig a stoppert szolgálja. Mindegyiknek saját erőátviteli rendszere van, és nincs köztük tengelykapcsoló.

 

Van jövője a hagyománynak

Ez az új El Primero is középen mutatja az órát és a percet, kilenc óránál látható a másodperc, a századmásodperceket a középen elhelyezett, másodpercenként egy teljes fordulatot megtévő mutató jelzi, három óránál van egy 30 perces számláló, a másodperc és a tizedmásodperc hat óránál látható, és 12 óránál helyezték el az energiatartalék százalékos kijelzőjét.

ZENITH Defy El Primero 21

A koronának két pozíciója van, az egyikben felhúzhatjuk a szerkezetet, a másikban az időt állíthatjuk be. Ha az óra járásával megegyező irányba forgatjuk a koronát, akkor a stoppert húzhatjuk fel, ha az ellenkező irányba, akkor az órát. Elég huszonötször megforgatni a koronát ahhoz, hogy az órát teljesen felhúzzuk. A csillag alakú lengő rotor biztosítja az energiát az óra funkciónak.

Századmásodperces kézjegy

A Defy El Primero 21 a Zenith kronográfok új generációját képviseli, amely a modern mechanika eredményein alapul, és eddig soha nem tapasztalt szépséggel, hanggal és dinamizmussal rendelkezik. Büszkén viseli a nagy szakértelmen alapuló óragyártás hagyományait, miközben megtestesíti a legújabba technikai újításokat is. A 44 mm átmérőjű tok ötös fokozatú titánból készül, vagyis a szakértelem tükröződik a lenyűgöző dizájnban is, amit az eredeti El Primero modellek inspiráltak.

ZENITH Defy El Primero 21

A vékonyított koronával és a kronográf nyomógombjaival ellátott tok felülete hol csiszolt, hol pedig matt, míg a bőrbetétes gumi óraszíj egy kettős lamellával ellátott, összecsukható kapoccsal zárható. A másodpercenként egy fordulatot megtévő mutató és a belső, nullától százig számozott gyűrű segítségével a századmásodpercek azonnal leolvashatók. A nyitott számlappal szerelt új Zenit órák az elegáns kortárs dizájn jegyeit viselik. A csak az El Primero-ra jellemző, csillaggal végződő századmásodpercmutató, a nagy, foszforeszkáló, bot formájú mutatók, a fazettás órajelek, illetve a kék és az antracitszürke szín használata tisztelgés a legendás 1969-es kronográf előtt.

A Defy El Primero 21 egy nagy, neves svájci óragyár modern kézjegye, ugyanakkor további újítások ígérete.