Kezdőlap Hírek Green Man A Rolls-Royce tervezi a világ leggyorsabb elektromos repülőgépét

A Rolls-Royce tervezi a világ leggyorsabb elektromos repülőgépét

1128
0

A Rolls-Royce a rekordok könyvébe is bekerülhet az elektromos repülőjével, amely akár 480 km/h sebességgel is repeszteni tud majd – ezzel megelőzve a Siemens által 2017-ben felállított 338 km/h rekordot. A masina 2020-ban fog először levegőbe emelkedni, és az Acceleratingthe Electrification of Flight, azaz ACCEL részeként készül majd el.

Rolls Royce elektromos repülője
A repülőt az angliai Cheltenham repterén építik meg. Az egyszemélyes, propelleres géppel pedig új szintre akarják emelni az elektromos repülőgépek világát.
A részben a brit kormány által támogatott projekt célja, hogy új e-repülőgép rekordot tudjanak felállítani és egy nap talán megelőzzék az 1931-es rekordot is, amelyet egy Supermarina S.6B állított fel, Rolls-Royce hajtóművet használva. A Rolls-Royce ehhez 6000 cellából álló akkumulátort készül felhasználni. A gép így akár 750 kW teljesítményre is képes lesz, ami egyébként 250 otthon energiaszükségletét tudná fedezni. A rendszert egy Active Thermal Management System hűti majd, és az akkumulátornak köszönhetően Londontól Párizsig is képes lesz elrepülni megállás nélkül.

Rolls Royce elektromos repülője
A Rolls-Royce szerint nemcsak az volt a cél, hogy az akkumulátor elég nagy legyen, hanem az is, hogy ne melegedjen túl. Az akkumulátorok három elektromos motort táplálnak majd, amiket a YASA épít. Az elektromos repülőgép károsanyag-kibocsátása közel nulla, a szenzorok pedig folyamatosan figyelik a hajtásláncot, így a mérnökök repülés közben is elemezhetik majd az adatokat.
„A repülőgépet a legmodernebb elektromos rendszer és akkumulátorok hajtják majd, amik valaha épültek. A következő évben teszteket fogunk végezni, aztán 2020-ban már a levegőbe is emelkedhet a gép” – mondta Matheu Parr, az ACCEL projektmenedzsere.