Kezdőlap Hírek Építészet “Természetes kőház”

“Természetes kőház”

85
0
Frankie Pappas

A Frankie Pappas, a kollaboratív belsőépítész és dizájn stúdió bemutatta legújabb kőházát Dél-Afrika természetvédelmi területén, a Waterberg-hegységben.

Frankie PappasEgy idős házaspár számára tervezték a házat, akik teljesen beleszerettek a természetes fába. A ház csupán 3.3 méter széles, néhány fa között húzódik, így nem csupán megőrzi a környezetét, de részévé is válik.

Frankie Pappas“Az alapvető koncepció az volt, hogy áthidaljuk a tájat a Riverine-erdő és a Sandstone-szikla között, míg felemeljük a lakóteret a lombkorona szintjére” – nyilatkozta a Frakie Pappas.

Frankie Pappas“A ház egy vékony, hosszú épületként helyezkedik el, mely az erdő fái között húzódik. A központi épülethez hozzáépített rész formája és mérete a környező fákhoz idomul.”

Frankie PappasAz otthon egyenlő esélyt ad állatoknak, növényeknek és embernek, hogy menedéket találjon, mivel egyetlen fát sem kellett kivágni az építkezés során. “Ahhoz, hogy biztosítsuk, hogy egyetlen fa sem fog megsérülni, lézer szkennerrel felmértük a teljes telket” – magyarázta a dizájn csapat.

Frankie Pappas“Az így kapott információt ezután digitális 3D modellé alakítottuk, ahol láthattunk minden egyes fát, minden egyes ágat, miközben kritikus dizájnnal kapcsolatos döntéseket hoztunk. Ilyen értelemben egy digitális erdőben terveztük meg az épületet.”

Frankie PappasA ház felsőbb szintjei növényekkel beültetett udvart, pihenőt, napos étkezőt és egy farmhouse stílusú konyhát is tartalmaz. Kívül a fákkal árnyékolt teraszon egy kis medencét és tűzrakó helyet is találhatunk, ahol a legtöbbször főznek és tartózkodnak. A földszinten található egy másik udvar és egy iroda könyvtárral. Az alsó szinten a pince olyan légkört kínál, mely elősegíti a húsok és borok érését és tartósítását és lehetővé teszi az élelmiszerek tárolását.

Frankie PappasNyers kő téglákat válogattak az építkezéshez, hogy az épület kapcsolódjon környezetéhez. A ház más részei fenntarthatóan termesztett faanyagból, fehér üvegből és alumíniumból építették.

Frankie PappasHogy a ház a hálózattól mentesen is üzemelni tudjon, a tetőről a vizet összegyűjtik és az erdőn át szűrik meg, a szennyvizet pedig tárolják és feldolgozzák a szűrés előtt.

Frankie PappasEhhez hozzájárul 16m2-nyi szolár panel, mely az energiát szolgáltatja. Az építészek a legfontosabb környezetvédelmi faktornak tartották, hogy az építészet segítségével természetes árnyékot és ventillációt teremtsenek, ezzel is csökkentve a ház energia felhasználását.