Kezdőlap Hírek Építészet Tojás alakú madármegfigyelő központ

Tojás alakú madármegfigyelő központ

1315
0

A RAU Architects és RO&AD Architecten közös projektje a TIJ madármegfigyelő központ, amelyet a HarinvlietSluices megnyitásának tiszteletére építettek.

Tojás alakú madármegfigyelő

A projektbe egy sor gátszerű építmény tartozik, amik a vízminőség javítását és biodiverzitás védelmét kívánják szolgálni. A struktúrák ellenállnak a sós környezetnek, és a természetességet helyezik előtérbe.

Tojás alakú madármegfigyelő

A biodiverzitás erősödni fog a környéken, így egészségesebb ökoszisztéma jön létre nekik köszönhetően. A tervezők az embereket is be akarták vonni a projektbe, ezért épültek meg ezek a madármegfigyelők is.

Tojás alakú madármegfigyelő
A TIJ egyébként árapályt jelent, egy szójáték, amely a dagály és apály visszatértét jelenti. Gyorsan kiejtve pedig tojást jelent. A madármegfigyelőket egy természetvédelmi területen építették fel. Ezeken a szigeteken számos madárfaj él, így a nézelődőknek nagyon különleges élményben lehet itt része.

Tojás alakú madármegfigyelő
Ahhoz, hogy ne zavarják a madarakat, a megfigyelőhöz vezető út utolsó részét a föld alá építették azobé faanyagból. Az alagutat homok fedi, ami szintén több madárfajnak ad otthont, például cséreknek és gázlómadaraknak. Az alagút külső részében fészekodúkat alakítottak ki partifecskék számára.

Tojás alakú madármegfigyelő
A megfigyelő belseje is elképesztő. Belül toll alakzatban illesztett gesztenyefából készült gerendák, nád fedi. A parametrikus elgondolás szerint épült tojások tökéletes harmóniát teremtenek az arányosság, strukturális integritás, fafelhasználás és a megfigyelőnyílások mérete között.

Tojás alakú madármegfigyelő

Tojás alakú madármegfigyelő