Kezdőlap Hírek Autók Üzemanyagcellás luxusautó

Üzemanyagcellás luxusautó

1225
0

A Lexus már közúton teszteli az LS luxusszedán hidrogén üzemanyagcellás változatát. A minden eddiginél tisztább üzemű modell 2021-ben kerülhet piacra világszerte.

Lexus LS koncepció

Az Amerikai Egyesült Államokban fényképezték le a Lexus LS FCEV prototípusának tesztpéldányát. A hidrogén üzemű, zéró károsanyag-kibocsátású luxusautó a szedán közelgő modellfrissítésének keretében valósulhat meg.

Lexus LS koncepció
Miközben a Toyota a világon az elsők között fogott bele a hidrogén üzemanyagcella autóipari felhasználásának kutatásába és fejlesztésébe, a cégcsoport luxusmárkája, a Lexus viszonylag későn, 2015-ben mutatott először érdeklődést a technológia iránt. Ekkor viszont a lehető legmagasabb szinten lépett be az FCEV világába: az összkerékhajtású LF-FC tanulmányautó a másfél évvel később leleplezett, ötödik generációs LS luxusszedán előfutára volt. Már akkor sejteni lehetett, hogy az emissziómentes hajtásrendszer előbb vagy utóbb megvalósul, és a jelek szerint most jött el ez a pillanat.

Lexus LS koncepció
Túl korán van még ugyanis ahhoz, hogy a Lexus hozzáfogjon az LS szedán modellfrissítésének előkészítéséhez: a 2017-ben bemutatott típus legkorábban két év múlva részesülhet ráncfelvarrásban, a képeken látható prototípus létezése ugyanakkor arról tanúskodik, hogy komoly fejlesztőmunka zajlik a cég háza táján.

Lexus LS koncepció

Hogy pontosan miről is van szó, arról egyrészt a kipufogóvégek feltűnő hiánya, másrészt a szedán kísérete árulkodik: az álcafóliába burkolt tesztpéldány előtt egy Hyundai Nexo üzemanyagcellás crossover, mögötte pedig a világ legnagyobb számban értékesített szériagyártású hidrogén üzemű szedánja, a Toyota Mirai haladt. Ez nem lehet véletlen, különösen annak fényében, hogy a Toyota és a Hyundai idén márciusban együttműködésre lépett, és a jövőben egy hattagú konzorcium tagjaként közös erővel fejlesztenek ki új hidrogéntöltő technológiákat.

Lexus LS koncepció

A piac első üzemanyagcellás luxuslimuzinjának ígérkező modell pontos műszaki paraméterei egyelőre nem ismertek. Annyi biztosra vehető, hogy az üzemanyagcella és a villanymotor(ok) teljesítménye egyaránt jóval nagyobb lesz, mint a 154 lóerős Toyota Mirai fedélzetén alkalmazott komponenseké.
Ahhoz, hogy a modell ne csak a technológiai újdonságok iránt fogékony fogyasztók számára legyen izgalmas, illene legalábbis megduplázni ezt az értéket, de még szerencsésebb volna, ha a hajtáslánc elérné a 363 lóerős full hibrid LS500h szedán teljesítményét.
Az üzemanyagcellás technológiának ugyanakkor osztoznia kell majd a reflektorfényen a megújuló Lexus LS fedélzetén. Az akár már 2021-ben piacra kerülő típus ugyanis a várakozások szerint megkapja azokat a fejlett önvezető technológiákat, amelyeket a 2017 őszén bemutatott LS+ koncepciómodellel vázolt fel a gyártó. Az autópályán teljes autonómiára alkalmas rendszer nyilvános főpróbájára jövőre, a tokiói olimpiai játékokon kerül sor.

 

Ezen két, forradalmi jelentőségű innováció mellett legalább két, említésre méltó műszaki újdonságra számíthatunk a facelift során. Az egyik az a digitális külső visszapillantó tükör, amellyel először az LS+ tanulmányautón találkozhattunk, és amely a Lexus ES fedélzetén már akár ma is elérhető a világ számos piacán. A másik pedig az RX szabadidőjármű modellfrissítésekor bevezetett, érintőképernyős infotainment rendszer, amely ráadásul a hidrogén üzemanyagcellás hajtáslánchoz kapcsolódó menüpontokkal gazdagodhat.