Kezdőlap Hírek Hajók Gigantikus hibrid jacht a Vripacktól

Gigantikus hibrid jacht a Vripacktól

1976
0

Az 1961-ben alapított neves dizájn stúdió, a Vripack egy igazán különleges hibrid koncepció jachtot tervezett a német Nobiskrug hajóépítő manufaktúra számára.

Vripack jacht

A holland Vripack már 7000 projekten van túl, az 56m névre hallgató új remekük ellenben első ránézésre egy szokványos 56 méteres szuperjachtnak tűnik, közelebbről szemügyre véve azonban az 56m számos igazán figyelemreméltó részlettel rendelkezik.

Vripack jacht

A hajótat túlnyúlása, a fő és a felső fedélzet hatalmas üvegfelületei, a körbefutó erkélyei és üvegkorlátjai kiegészülve a nyitott tatrésszel és garázzsal, a gyakran aszimmetrikus elrendezéssel egy igazán lenyűgöző és kicsit örült koncepció. A szokatlan dizájn ugyanakkor igényes műszaki megoldásokkal párosul. Az acél hajótestre kerülő üveg oldalfalakat tartalmazó alumínium felépítmény, valamint a hibrid erőforrás alkalmazása modern, de egyben kockázat kerülő tervezési filozófiát feltételez.

Vripack jacht

A 14 csomós (25,92 km/h) maximális és 11 csomós (20,37 km/h) utazósebességre képes 56m hibrid erőforrásánál a tervezők széles és lapos motorokkal számoltak. Ezzel szakítottak a jachtok esetében uralkodó tervezési filozófiával, hogy a tervezés során belülről-kifelé haladva a jacht méretét annak erőforrása szabja meg. Az 56m projektnél e koncepcióval ellentétesen haladva tehát nem az erőforráshoz terveztek egy hajót, hanem a jachthoz terveztek egy megfelelő erőforrást, mert a fő szempont egy olyan szuperjacht megalkotása volt, mely Hong Kong vagy Dubai kikötőjében is fejedelmi lakóhelyet biztosít a kapitány és a 9 vendége számára.