Kezdőlap Hírek Green Man A Volvo 3D nyomtatott „élő tengeri védőgátat” készített

A Volvo 3D nyomtatott „élő tengeri védőgátat” készített

1270
0

Az óceáni műanyagszennyezés elleni harc részeként a svéd autógyártó, a Volvo a Sydney Instutute of Marine Science and Reef Design Lab-bel kötött együttműködés részeként létrehozta a Living Seawallt.

A Volvo 3D nyomtatott „élő tengeri védőgátat” hozott létre

Az 50 3D nyomtatott csempéből áll, amelyek a mangrove fák gyökérszerkezetét utánozzák, ezzel a projekt célja, hogy a már meglévő tengeri védőgátak struktúrájához komplexitást adjanak, ezáltal élőhelyet biztosítva tengeri teremtményeknek.

A Volvo 3D nyomtatott „élő tengeri védőgátat” hozott létre
A kutatások szerint minden percben egy teherautónyi műanyagszemét kerül az óceánokba, míg Sydney vízpartjának fele mesterséges, miután a gazdag és vibráló élőhelyeket tengeri védőgátakra cserélték, és a műanyag-szennyezés is lerombolta. A partok megtisztítására szervezett globális akciók mellett a Volvo partnerségre lépett és a Sydney Instutute of Marine Science and Reef Design Lab-bel, hogy egy élő tengeri védőgátat tervezzenek, amely a biodiverzitást támogatja és különböző organizmusokat vonzz magához.

Minél több organizmust tud magához vonzani, annál több szennyezőanyagot szűrnek ki és nyelnek el – mint például a szemcsés anyagok és a nehézfémek – ’tisztán’ tartva a vizeket. A 3D nyomtatással készült csempéket a már meglévő védőgátak mentén telepítik a Sydney-i kikötőben, miközben a kutatók folyamatosan figyelnék az élő falat a következő 20 évben, hogy növeljék a biodiverzitást és a vízminőséget.