Kezdőlap Hírek Autók A Hyundai “leggyorsabb” járműve

A Hyundai “leggyorsabb” járműve

1081
0
Hyundai - Uber

Gyors ütemben zajlik a Consumer Electronics Show számos furcsa és szokatlan koncepciót felsorakoztatva, mégis egy ismerős névre kapja fel fejét a látogató.

Hyundai - Uber

A Hyundai Motors – mely leginkább megfizethető szárazföldi járműiről híres, most az Uberrel karöltve futurisztikus repülő taxikat tervez. A dél-koreai autógyártó Las Vegasban, az éves tech show-n mutatta be első repülőgép-prototípusát. Az S-A1 egy elektromos meghajtású PAV (Personal Air Vehicle), mely négy utast tud majd 60 mérföldes távolságba elszállítani. A légi taxi 1000 és 2000 lábas magasságban akár 180 mérföld per órát is elérhet, mellyel méltón pályázik a Hyundai leggyorsabb járműve címére.

Hyundai - Uber
“Az Urban Air Mobility kiszabadítaná az embereket a mindennapi mókuskerékből, hogy olyan dolgokra fordítsák idejüket, amik tényleg fontosak és élvezetesek” – nyilatkozta Jaiwon Shin, a Hyundai ügyvezetője.

Hyundai - Uber

Az autógyártó szerint a PAV a szokványos helikopterekétől eltérő kisebb rotorokkal lesz felszerelve, ezzel is csökkentve a zajkibocsátást. Alapvetően a légi taxikat pilóták irányítanák, de amint a megfelelő technológiákat kifejlesztik, automatává válnának.

A Hyundai az Uberrel együttműködve indítaná be a repülő taxikat Uber Elevate néven. Mióta az Uber hasonló tervei 2016-ban körvonalazódtak, egy sor céggel kötött már partnerkapcsolatot, mint az Embraer, Bell és a Boeing.

Hyundai - Uber

“A Hyundai az első olyan partnerünk, melynek globális tapasztala van az autógyártásban” – mondta az Uber Elevate feje, Eric Allison. “Hiszünk benne, hogy a Hyundai a jelenlegi repülőgépiparban nem ismert tempóban képes Uber Air járművek gyártására, a magas minőségű megbízható járművek pedig csökkenthetik az útiköltséget.
Hogy valójában mikor szállhatunk be az első lég-taxiba? Egyik cég sem tudott pontos információt adni arról, hogy az S-A1-es mikor száll fel először, habár a szolgáltatást már 2023-ban beindítanák.