Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Kulináris felfedezések Ausztriában

Kulináris felfedezések Ausztriában

1174
0
Kulináris élmények

Az osztrák vendégszeretetet és a regionális finomságok sokszínűségét számtalan módon felfedezhetjük Ausztriában. Salzburg tartományban például kilenc különböző kulináris útvonal csábít ízekben gazdag felfedezőtúrára.

Legyen szó ínyencekről, húsimádókról vagy édesszájúakról: a Via Culinaria kínálatában összesen háromszáz válogatott vendéglátóhely várja az ínyenceket. Az alsó-ausztriai Weinviertel régió dimbes-dombos vidéke és pincesorai ideális feltételeteket kínálnak egy hangulatos piknikezéshez. Ehhez tíz fogadóban kínálnak regionális finomságokkal teli piknikkosarakat. „Közép-Karintia piacterén” 45 kézműves műhely és manufaktúra várja a vendégeket: a kínálat az idilli fekvésű borkiméréstől a biogazdaságig terjed. A Salzburg tartományban található Kuchlban működő Fürstenhof sajtműhelyben pedig az érdeklődők megtudhatják, hogyan készül a sajt és miért olyan különleges a jersey tehenek teje.

Alpesi hütték ínyenceknek

A Via Culinaria kilenc különböző kulináris útvonalat és háromszáz vendéglátóhelyet kínál, amelyek mindegyike nagy hangsúlyt fektet a regionalitásra.

Kulináris élmények

Mindegyik útvonal más-más kulináris témát állít a középpontba. A hal- és húsimádók, valamint az ínyencek ugyanúgy megtalálhatják a számításaikat, mint a biotermékek kedvelői. A (sí)hüttézők ínyencútvonala 24 hegyi étteremhez és menedékházhoz vezet olyan ismert salzburgi télisport-régiókban, mint Zell am See-Kaprun, Obertauern, Flachau, Hochkönig vagy a Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn sícirkusz. Aki síelés közben megéhezne, nem kell mást tennie, mint keresnie az adott síterepen egy Via Culinaria hüttét. Szerencsére mindegyik a sípályák mellett vagy annak közvetlen közelében található.

Kulináris élmények

A hangulatos hüttékben az alpesi konyha legjavából válogathatnak a vendégek: a kínálat a kiadós levesektől a fatüzelésű kemencében sült kenyéren és a saját készítésű sonkával és kolbásszal teli fatányéros uzsonnán át a sajtos galuskáig, valamint a túrógombócig és a császármorzsáig terjed. Ezek az ételek sehol máshol nem ízlenek annyira, mint egy hüttében. Aki jó előre szeretné összeállítani, hogy melyik menedékházakat keresse fel síelés közben, az minden szükséges információt megtalálhat a www.via-culinaria.com honlapon, de megrendelheti az ingyenes Via Culinari útikönyvet is.

Szívélyes kézművesek

Karintia tartományi fővárosától néhány kilométernyire északra terül el a Közép-Karintia régió. A kézművesség és a mezőgazdaság komoly hagyományokra tekint vissza a régióban.

Kulináris élmények

Talán ennek is köszönhetően jött létre néhány évvel ezelőtt a „Közép-Karintia piactér”. A kezdeményezés összesen 45 kézművest és manufaktúrát tömörít magában a legkülönbözőbb területekről. A cipőkészítő és az aranyműves ugyanúgy tárt karokkal várja a vendégeket, mint a borász és a sörfőző vagy a fogadós és a mezőgazdász. Aki a vendéglők egyikében elfogyasztott ízletes fogásokat követően szeretné megtudni, hogy honnan származik a kenyér vagy az olaj, annak érdemes például a Magdalensbergben található Merlinghofot választania, ahol az érdeklődők megtekinthetik a gazdaságot is.

Kulináris élmények

A házigazdák, Björn és Cornelia Thausing szívesen engednek bepillantást a vendégeknek a gabonatermesztés rejtelmeibe. A biogazdálkodás úttörőiként szívesen elmagyarázzák a különbséget a hagyományos és a biogazdálkodás között, valamint elmesélik azt is, hogyan lesz a gabonából kenyér, illetve a magból olaj. „Mi a természettel összhangban dolgozunk és nem ellene” – ez a Thausing család fő mottója. Biogazdaságként lemondanak mindenről, ami a talajnak és a talajvíznek, valamint a rovaroknak és más állatoknak káros lehet. Sikerrel: a Thausing Naturkost különböző fajta kenyerei és olajai nagy népszerűségnek örvendenek.

A olaj és kenyérkóstolással egybekötött kétórás vezetés a gazdaságban 15 euróba kerül személyenként és előzetes bejelentkezéssel foglalható. A bolt szerdán 15–19 óráig tart nyitva.

Mesteri sajtkészítő

A Rettenbacher család, a Fürstenhof biogazdaság és sajtmanufaktúra tulajdonosaként több mint harmincféle különböző sajtot állít elő fáradtságos kézi munkával, a jersey teheneik különösen tartalmas tejéből.

Kulináris élmények

Az organikus és biológiai irányelvek alapján üzemeltetett gazdaságuk Salzburg közelében, Kuchlban található és korábban a salzburgi hercegérsekek vendégfogadójaként és istállójaként funkcionált. Ma az látványsajtműhelyben olyan egyedülálló sajtkülönlegességeket állítanak elő, mint a Juchizer fűszeres soványsajt, a Zweifacher duplapenészes lágysajt és az ízletes Holczknecht sajt. A sajtkészítés folyamatát a látványsajtműhelyben figyelhetik meg az érdeklődők, ahonnan a sajtok közvetlenül az érlelőkamrába kerülnek.

Kulináris élmények

Nyáron, amikor a jersey tehenek a közeli Loseggalmon legelésznek a sajtkészítő, diplomás sajtsommelier és jerseytehén-tenyésztő Niki Rettenbacher különféle hegyi sajtokat is készít, amelyeket saját készítésű kenyér és sütemények társaságában kóstolhatnak meg a kirándulók a család négyszáz éves alpesi kunyhójában, amely június közepétől egészen szeptember végéig tart nyitva.

Az érdeklődők hétfőtől szombatig 9 és 17 óra között kereshetik fel a gazdaságot és a hozzá tartozó boltot. A Rettenbacher család minden nap kínál vezetést a gazdaságban és sajtkóstolást, valamint hétfőtől szombatig tartanak oktatást mindazoknak, akik saját maguk szeretnének sajtot készíteni.