Kezdőlap Hírek Repülők Felejtsd el az egzotikus nyaralást, vár a világűr!

Felejtsd el az egzotikus nyaralást, vár a világűr!

997
0

Februárban a Virgin Galactic SpaceShip Two űrhajója (amit VSS Unity-re kereszteltek) sikeresen teljesítette ötödik tesztrepülését és második útját az űrbe.

Virgin

Számos hátráltató tényező után a cég decemberben első alkalommal juttatta el sikeresen a VSS Unity-t az űrbe, elérve a 82 kilométeres magasságot, ezzel átlépve a Föld és a világűr közötti határvonalat, amit a NASA 80 km-es magasságtól számít. A repülés igazi mérföldkő volt a Galactic számára, hogy egyszer fizető utasokat szállítson olyan magasságokba, ahol megtapasztalhatják a súlytalanaságot, láthatják a Föld görbületét, és megcsodálhatják a sötétségben szikrázó csillagokat.

Virgin

A kaliforniai Mojave-sivatagban egy nagyobb tömeg, köztük Richard Branson, a cég alapítója, alkalmazottak és újságírók nézték végig ahogy az űrhajót az Eve elnevezésű anyahajóhoz kapcsolódva kilövik. A hajók 12,1 km magasságig együtt repültek, majd a SpaceShip Two levált Eve-ről. A stáb ekkor 60 másodpercre aktiválta a rakéta hajtóművet, így a jármű 2.9 Mach (kb. 983 km/óra) sebességre gyorsult, és kilépett az atmoszférából. Miután átlépte a 80 km-es határt, a csapat visszairányította a járművet a Földre.

A küldetés két pilótája, Mark „Forger” Stucky és Frederick “CJ” Sturckow megkapták a Federal Aviation Administration Commercial Astronaut Wings kitüntetést Washingtonban februárban. Az űrhajó négy űrkutatási és –technológiai kísérletet hajtott végre a NASA Flight Opportunities programjában, amelyek a Virgin Galactic első bevételt hozó kilövései voltak. Egyúttal ez volt az első kilövés 2011 óta, amit az Egyedült Államok területéről indítottak, és az első, hogy egy kereskedelmi utasszállításra gyártott jármű legénységgel a fedélzetén elérte volna az űrt.

Virgin

Az ötödik teszt és második űrbéli repülés során hárman voltak a fedélzeten, köztük a Virgin Galactic vezető űrhajós kiképzője, Beth Moses, az első nő, aki egy kereskedelmi járművön repült az űrbe. Ez a küldetés gyorsabban és messzebbre jutott az előzőnél – a 89,9 kilométer magasságot 3.04 Mach sebességgel érte el.

Két további járművet épít a Virign Galactic, hogy képesek legyenek kiszolgálni a megnövekedett keresletet. Jelenleg az összes 250 ezer dolláros ülőhely foglalt, de azok, akik érdeklődnek a galaktikus kalandok iránt feliratkozhatnak a cég weboldalán a hírlevélre, amiben folyamatosan tájékoztatnak az új ajánlatokról.