Kezdőlap Hírek Autók HiPhi az intelligens SUV

HiPhi az intelligens SUV

1562
0

A kínai Human Horizons start up HiPhi 1 néven egy olyan luxus SUV terepjáró tanulmányt mutatott be, amely menetközben a több mint 500 érzékelőjével és mesterséges intelligenciájával a többi autóval, a közlekedési infrastruktúrával és az internet révén az egész világgal kommunikál.

HiPhi az intelligens SUV

A HiPhi 1 a Volkswagen I.D. Roomzz és a NIO ES8 tanulmányok, vagy a már kapható Tesla Model X-hez hasonlóan egy nagy, hatüléses, elektromos városi terepjáró, melynek lendületes formavilága igazi luxust és high tech technológiát rejt.

HiPhi az intelligens SUV

Az ígéretek szerint sportautókat megszégyenítő teljesítmény mellett a HiPhi 1 összkerék kormányzást, luxus vegán bőr belsőt, a hátsó sorba való bejutást könnyítő elektromos sirályszárny szerű ajtókat és gigantikus érintőképernyőket kapott.

HiPhi az intelligens SUV

A padlóba elhelyezett akkumulátorok pedig nem csak az elektromotorokat látják el energiával, de az 1000 intelligens LED-ből álló fényszórókat, illetve a Level 3 önvezérlésre képes és a Level 4 szintre előkészített fedélzeti elektronika energia igényét is fedezik. A járműbe való bejutás sem mindennapi, hiszen a Human Horizons arcfelismerést, vagy mobiltelefonos alkalmazást kínál erre a célra, a maradiak azonban múltszázadi távirányításos központi zár megoldást is választhatnak.

HiPhi az intelligens SUV
A legforradalmibb technikai újítása a HiPhi 1-nek azonban az a több mint 500 érzékelő és a mesterséges intelligencia, amivel képes forgalomban résztvevő többi autóval, a közlekedési infrastruktúrával és az internet révén az egész világgal kommunikálni.

HiPhi az intelligens SUV

Az 5G V2X technológia lehetővé teszi a direkt kommunikációt az autók és más okos objektumok között a városi infrastruktúrában információkat szerezve a jelzőlámpákról, a forgalomról a saját és a többi jármű viselkedéséről, mely információkat a mesterséges intelligencia algoritmusai elemeznek ki.

HiPhi az intelligens SUV

Elméletben így egészen fantasztikus dolgokra nyílik lehetőség, például autópályán a többi jármű szélárnyékénak optimális kihasználásával „üzemanyagot” spórolhatunk, optimalizálhatjuk az érkezést a repülőtérre, vagy más tömegközlekedési csatlakozáshoz miközben a késéseket, a közúti veszélyeket és baleseteket is valós időben figyelembe vehetjük a forgalomban résztvevő többi autó jelzései alapján.

HiPhi az intelligens SUV

Bár mindez már felvet némi adatvédelmi aggályt, ami azonban eltörpül az olyan elvi lehetőségek mellett, mint amit a gépjárművünk hatóságok által való megfigyelése, követése, vagy éppen a távolból való irányítása jelenthet majd.