Kezdőlap Hírek Így repül az első magántulajdonban lévő F-16-os vadászrepülőgép

Így repül az első magántulajdonban lévő F-16-os vadászrepülőgép

7982
0
F16

Ki mondta, hogy nem lehet saját vadászgéped? Az első magántulajdonban lévő F-16-os éppen most szaggatta fel Arizona egét egy új védelmi kezdeményezés részeként.


A szóban forgó villámgyors repülőgép a Top Aces tulajdona. A magáncég még januárban vette át a négy F-16A/B “Netz” vadászgépet az amerikai légierővel kötött kiképzési szerződés részeként. Szerdán az első használt F-16-os megkapta az FAA engedélyét, és teljesítette szűzrepülését a Top Aces számára.
F16A Fighting Falcon, F-16A 78-0322 néven szállt fel a cég új F-16-os központjából a Mesa Gateway repülőtéren. A nagyjából egyórás repülés során a repülőgép számos ellenőrzést hajtott végre, majd biztonságosan landolt a kifutópályán. Ez jelentős mérföldkő a cég számára, és megnyitja az utat a további, negyedik generációs vadászgépek előtt.
F16A Top Aces flotta, amely végül 29 Viperből fog állni, a légierő, a haditengerészet és a védelmi minisztérium (DoD) számára nyújt majd fejlett légi kiképzést. A korábbi vadászpilóták által irányított, szuper manőverezőképes F-16-osok taktikai kihívást jelentő forgatókönyvekben haladó támadóként fognak fellépni, hogy javítsák a légierő harcképességét.
Az F-16-ost sokan generációjának legmozgékonyabb vadászrepülőgépeként tartják számon. Ezek a bizonyos repülőgépek korábban az Izraeli Légierő kötelékébe tartoztak, és számos harci bevetésben vettek részt. Mióta az Egyesült Államok földjén landoltak, a kiválóan képzett Top Aces csapat visszaállította a flottát korábbi harci dicsőségébe.
F16“A Top Aces teljes csapata nagyon büszke arra, hogy szerepet játszhatunk abban, hogy az USAF és az USN frontvonalbeli vadászgépeit üzemeltető férfiak és nők számára a lehető legfejlettebb szintű kiképzést biztosíthatjuk” – mondta Russ Quinn, a Top Aces elnöke egy nyilatkozatban.
A Top Aces mellett hat másik vállalatot választottak ki a DoD 6,4 milliárd dolláros Combat Air Force Contracted Air Support szerződésében való részvételre. Ennek célja, hogy kielégítse a Pentagon növekvő igényét az ellenséges légi támogatásra. A szerződés csak 2024 októberében zárul le.