Kezdőlap Hírek Autók Magyarországon is debütált a MINI Cooper SE

Magyarországon is debütált a MINI Cooper SE

Fotók: BMW -
1150
0
MINI Cooper SE

A nagyvárosokba tervezett, első tisztán elektromos meghajtású MINI, a Cooper SE a héten mutatkozott be Budapesten.

MINI Cooper SEA brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású négykerekűje a vezetés színtiszta élményét hosszú távon fenntartható módon váltja valóra, és mindezt a MINI hamisítatlanul egyedi megjelenésével és prémium minőségével párosítja. Egy szó, mint száz: a MINI Cooper SE egy ízig-vérig MINI, károsanyag-kibocsátás nélkül.

MINI Cooper SE„A tavaly 60-ik születésnapját ünneplő MINI, idén újabb mérföldkőhöz érkezett: bemutatkozik az első teljesen elektromos modell, a Cooper SE. Az autó mindenekelőtt ízig-vérig MINI, a go-kart szerű vezetési élmény, az egyedi, semmivel össze nem téveszthető karakter és a márka hagyományosan magas színvonalú prémium minősége egy új csomagban, elektromos kivitelben érkezik. Az elektromos meghajtásnak elsősorban városban van értelme, itt a leghatékonyabb a rendszer, így a vadonatúj MINI Cooper SE is ebben a közegben „érzi jól magát”, itt számít a vásárlók bizalmára.

MINI Cooper SEModern, fiatal, dinamikus és a MINI-hez méltóan kellően emocionális az újdonságunk, melynek tervezésénél az élményszámba menő kiváló vezethetőség és a karakter megtartása kulcsszempontok voltak. Mindazonáltal a modell fontos pillére a BMW Group elektrifikációs stratégiájának, mely szerint 2023-ra már 25 darab különféle elektromos és plug-in hibrid BMW és MINI modellt kínál a vállalat, ügyfeleink igényeit maximálisan kiszolgálva” – mondta el Maciej Galant, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója a bemutató alkalmával.

MINI Cooper SEA 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motor azonnali teljesítmény-leadása, a márkahű elsőkerék-meghajtás és a hajtáslánc forradalmi kipörgésgátló technológiával dolgozó, innovatív menetstabilizáló rendszere együttesen a gokartos vezethetőség összetéveszthetetlen agilitásával ruházza fel a MINI Cooper SE-t, amelynek típus-specifikus lítium-ion akkumulátora egyetlen feltöltéssel 235 – 270 kilométer* tisztán elektromos meghajtást garantál.

MINI Cooper SEAz energiatároló egységet a mérnökök mélyen a padlólemezbe süllyesztették, a zéró emissziójú MINI csomagtartójának térfogata (211 liter) így literre pontosan megegyezik a belsőégésű erőforrással hajtott háromajtós MINI hasonló értékével.

A benzinmotor és a dízelmotor helyét ezúttal a MINI Cooper SE motorházteteje alatt egy elektromos motor foglalja el. A vezérlőelektronikát és a váltót is magába foglaló, kompakt méretű egységet a tervezők a masszív csőszerkezetű motortartó keret első felébe építették be. A típus-specifikusra konfigurált, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor tizenkét cellából épül fel, a 32,6 kWh bruttó energiateljesítményű energiatároló egység T-alakot formálva helyezkedik el a padlólemezben.

MINI Cooper SEAz elektromos motor nem csupán kisebb, de jelentős mértékben könnyebb is, mint bármelyik belsőégésű erőforrás, amely nagymértékben hozzájárul a MINI Cooper SE tökéletes tengelyterhelés-elosztásához. Az alacsonyra helyezett súlyponttal együtt mindez kiváltképp agilis vezethetőséget és még nagy tempónál is könnyed irányváltásokat eredményez.

Két működési üzemmódban állítható fékerő-visszatáplálás

A BMW Group tisztán elektromos meghajtású modelljeiben átélhető vezetési élményt az egypedálos vezethetőség emeli új szintre: nagyvárosi forgalomban a jármű azonnal érezhető lassulásba kezd, amint a vezető leveszi a lábát a gázpedálról. Vitorlázó üzemmódban ugyanis az elektromos motor generátorként működik és a mozgás során felszabaduló energiát a nagyfeszültségű akkumulátorba táplálja vissza, az alacsonyabb sebességtartományban így a vezetőnek rá sem kell lépnie a fékre ahhoz, hogy a jármű intenzív lassulásba kezdjen.

MINI Cooper SEA fékezés során felszabaduló energia visszatáplált mennyisége (és mint ilyen, a vitorlázó funkció automata fékező hatásának mértéke) a hajtáslánc-technológia vezérlőelektronikájában állítható be.

Alapfelszereltségként a MINI hagyományos háztartási aljzathoz csatlakoztatható járműtöltő kábelt kínált a MINI Cooper SE modellhez, az opcionális extrafelszereltség részeként azonban az otthoni járműtöltéseket megkönnyítő MINI ELECTRIC falitöltő és a háromfázisú, nyilvános járműtöltő oszlopoknál használható járműtöltő kábel is megrendelhető. Mindkét opció 11 kW maximális sebességű járműtöltést tesz lehetővé, amellyel a MINI Cooper SE nagyfeszültségű akkumulátora két és fél óra alatt 80 százalék fölötti töltöttségi szintre tölthető.

MINI Cooper SEA 100 százalékos töltöttségi szint eléréséhez három és fél órára van szükség. Ultragyors DC gyorstöltőre csatlakoztatva a lítium-ion akkumulátor még gyorsabban feltölthető. A MINI Cooper SE vezérlőelektronikája maximum 50 kW sebességű gyorstöltést engedélyez, amellyel az energiatároló egység 80 százalékos töltöttségi szintje mindössze 35 perc alatt elérhető.

Az aktuális MINI modellekhez megrendelhető Salt, Pepper és Chili felszereltségi csomagokhoz hasonlóan ez utóbbiak is a brit prémiumgyártó ügyfeleinek kívánságai szerint személyre szabhatók. A Trim S és a Trim M felszereltségi csomagok a Connected Navigation csomagot, a Trim L és a Trim XL felszereltségi csomagok pedig a Connected Navigation Plus csomagot foglalják magukba. A Trim S felszereltségi csomag a Moonwalk Grey metál és a White Silver metál karosszériafényezési árnyalatokat kínálja fel, míg a Trim M és a Trim L felszereltségi csomagok esetén mindez a Chili Red, a British Racing Green metál és a Midnight Black metál színekkel bővül. A MINI Yours Enigmatic Black karosszériafényezési lehetőség kizárólag a Trim XL felszereltségi csomag kiváltsága.

Árak forintban (bruttó összegek):

MINI Cooper SE „S” csomag: 10 500 000,-

MINI Cooper SE „M” csomag: 11 664 700,-

MINI Cooper SE „L” csomag: 12 496 500,-

MINI Cooper SE „XL” csomag: 13 162 000,-