Kezdőlap Hírek Építészet MARS telep koncepciók

MARS telep koncepciók

1409
0

A NASA kihirdette a top három csapatot, amelyek teljesítették a 3D nyomtatott űrlakóhelyek virtuális tervezésének fázisát. A legutóbbi körben a csapatoknak részletes virtuális modelleket készíteniük a menedékekről, amelyeket kifejezetten a Marsi életre terveztek. A döntőt jövő hónapban rendezik.

MARS telepek

Először 2015-ben indult el a NASA 3D nyomtatott élőhely kihívása, amely különböző területekről vonzott csapatokat, hogy megtervezhessék fenntartható otthonaikat az emberek számára a Holdon, a Marson és tovább.

Azóta a csapatok építészeti terveken és virtuális modelleken dolgozták ki koncepcióikat, a mostani fázisban pedig a strukturális részletek és a belső terek kidolgozása következik.

MARS telepek
A legutóbbi szint három nyertesét 11 csapatból választották ki. Az első helyen a New York-i SEArch+/apis csapat az oldalán és a tetején mélyedésekkel ellátott csavart torony terve végzett. A csapat elmondása alapján ez az egyedi forma lehetővé teszi a szerkezet folyamatos megerősítését.

MARS telepek
A második helyet az arkansasi Zoperhous csapat vitte el, akiknek menedéke összekapcsolt modulokból áll. A csapat terve tartalmaz egy mozgó nyomtatót, amely a helyi alapanyagok felhasználásával hozza létre az egyes egységeket mielőtt összekapcsolja őket, hogy egy összefüggő és bővíthető élőhelyet hozzon létre.


A harmadik helyre a connecticuti művészek és mérnökökből álló Mars Incubator csapat került. A termük négy tér egységből áll – előcsarnok, elsődleges lakótér, többfunkciós tér és biogenerációs tér a növényeknek.