Kezdőlap Hírek Építészet Megépült a világ leghosszabb üveg aljzatú hídja

Megépült a világ leghosszabb üveg aljzatú hídja

1097
0
UAD üvegaljú híd

Megdöbbentő méretével (526,14 méter hosszú) az UAD által tervezett híd, a világ leghosszabb üveg aljzatú hídjaként megdöntötte a korábbi Guinness világrekordot.

UAD üvegaljú hídA híd Huangchuan hármas szorosának festői tájegysége fölött található, Lianzhou városában. Ez az új technikai mérföldkőnek számító kivitelezés innovatív építési módszereket alkalmaz, továbbá úgy lett kialakítva, hogy a környezetét tiszteletben tartva, zökkenőmentesen beolvadjon az őt körülvevő, hihetetlen természeti környezetbe.
UAD üvegaljú hídA UAD „átlátszó folyosóként” jellemzi a hidat, amelyet 3 rétegnyi, 4,5 cm vastag, ultratiszta, edzett laminált üvegréteggel burkoltak le, amelynek látható áteresztőképessége 99,15%.

UAD üvegaljú hídÍgy az üvegezés kristályszerű csillogással, nagy átlátszósággal és optimális törésmutatóval ruházza fel a híd szerkezetét. Az üveg, az ívelt rozsdamentes acélrudakból álló védőkorlátok, a hídtorony és a vörös színű fő kábelek együttesen olyan épített környezetet teremtenek, amely kombinálja a szilárdságot az ürességgel, valamint a modern személetet a klasszikussal.

UAD üvegaljú hídA kína délkeleti részén található Lianzhou-t nyáron gyakran tájfunok sújtják. Mindemellett pedig a nagy fesztávú és rugalmas szerkezeti rendszerből fakadóan egy ilyen függőhíd kiváló szélállósági mutatókkal kell, hogy rendelkezzen.

UAD üvegaljú hídEzen megfontolások alapján a tervezőcsoport szélcsatornák tesztelését is lefuttatta és egy úgynevezett „végeselemes szimulációt” is elvégzett.

UAD üvegaljú hídElemezték a rezgés fő frekvenciáját és módjait, meghatározták a tervezési paramétereket, például a kritikus kilengési sebességet, valamint a védőkorlátok zártságának szükséges mértéket. Ezek a kalkulációk pedig jelentős mértékben segítették a híd tervezésének és majdani karbantartásának folyamatait.

UAD üvegaljú hídA híd oldalirányú fenntarthatóságának és szélállóságának javítása érdekében a tervezők egy ferde, szélálló kábelrendszert fogadtak el, amelyet a betonhorgonyokhoz rögzítettek.

UAD üvegaljú hídRáadásul, figyelembe véve a karsztosodás és a különleges, maradványos iszapos agyagok esetleges káros hatásait a helyszínen, kiemelt körültekintéssel dolgoztak, különös tekintettel a híd biztonsági teljesítményére a tervezési és az építési szakaszban egyaránt.

UAD üvegaljú hídA nem kifejezetten a bátortalanok számára készült átlátszó híd a környező sziklák és az alatta kígyózó folyó felett nyújtózik, 201 méteres magasságban.

UAD üvegaljú hídBefejezésének ténye már magában jelentős számú turistát vonzott a helyszínre, a jövőben pedig egyértelműen felpezsdíti majd a helyi turisztikai iparágat.

UAD üvegaljú hídA környező természet tiszteletben tartása, az egyértelmű tervezés és elhelyezkedés, valamint a határok kitolásának kreatív képessége miatt az UAD projektjének a célja a természeti környezet újragondolása, új funkcióval való felruházása és egy innovatív „épített tájkép” megteremtése, amely hozzájárul a terület gazdasági fejlődéséhez.