Kezdőlap Hírek Autók Robotolnak a Gatwick reptéren

Robotolnak a Gatwick reptéren

1077
0

A reptéri parkolást mindannyian utáljuk, azonban egy kis francia robot most közbelép és megkönnyíti az életünket. A sikeres párizsi és lyoni próbakörök után a Stan rendszer készen áll rá, hogy a londoni Gatwicket is kezelésbe vegye – jobb ötletet pedig ki sem találhattak volna.

Robotolnak

Kevés példa van a hétköznapi életben, amikor az embernek le kell valahol parkolnia az autóját, majd kicibálni a rengeteg csomagot az autóból és felmálházva továbbsétálni. A reptér azonban pontosan ilyen, és bár néhány helyen van drop-off és pick-up zóna, várakozó és parkoló zóna, azért mindig van hely az újításoknak.

Robotolnak
Hogy hangzana egy olyan opció, ahol leparkolod az autódat egy pici garázsba, becsipogtatod magad a rendszerbe, majd mész a gépedhez.

Robotolnak

Ekkor jön egy robot, felkapja a kocsidat és elszállítja egy biztonságos, nagy parkolóba, majd mikor megérkezel, ugyanabban a pici garázsban beszállsz és hazagurulsz.

A francia Stanley Robotics megalkotott egy ilyen rendszert és ki is próbálta már pár reptéren, köztük a Charles de Gaulle-on is. A Stan robotok egyszerűen felveszik az autót, rámarkolnak a kerekeikre és elszállítják a kívánt helyre.

Robotolnak

Ezekben a parkolókban ráadásul nincs is szükség kétsávos utakra, hiszen a robotok könnyedén mozognak szűk helyeken is, ráadásul az ajtókat sem kell nyitogatni, így szorosan pakolhatják a járműveket egymás mellé.

Robotolnak

Emberek nem léphetnek be a területre, ezért tökéletesen biztonságosak a helyek. A helykihasználás tökéletes és ha az ember időben jelzi, mikor ér vissza, a robotok gondoskodnak arról, hogy készen álljon a kocsi, mire odalépünk a garázshoz.

Robotolnak
A cég aláírt egy szerződést a Gatwick reptérrel, a tesztüzemet augusztusban kezdik el, amikor a londoniak mind nyaralni indulnak. Az autóknak a South Terminal mellett alakítanak ki parkolót, ahol a 170 helyett 270 autó fér majd el a technológiának köszönhetően.