Kezdőlap Hírek Építészet Téglák közé rejtett iráni udvarház

Téglák közé rejtett iráni udvarház

1096
0
Bagh Chal

A Team Group a forró és száraz Irán ősi építészetének oltárán áldozott “süllyesztett udvarházával”.

Bagh ChalAz iráni építészet egyik legerőteljesebb és legmeghatározóbb eleme, az udvarház típusú épület most kissé átformálva és újragondolva, tégla épületként tér vissza, hogy vendégeit a földszintnél mélyebben kínálja hűs árnyékával a természetes sivatagi környezetben. A megálmodott projekt egy fordított szimmetriával megáldott butik étterem.

Bagh Chal
Süllyesztett jellegével a teheráni székhelyű Team Group hibridet teremtett a tradícionális iráni épülettípus és a modern kifejezésmód felhasználásával.

Bagh ChalJól átgondolt héjként épült a zárt udvar, mely természetességével elválasztja a teret a környezetétől. Az ötlet, hogy kivájják a talajt és részenként tervezzék meg a földalatti bejáratokat azért is fontos volt, hogy megoldják a vízellátást, valamint páratartalmat adjanak az amúgy száraz klímának.

Bagh ChalA Bagh Chal süllyesztett udvara zöld oázisként hat az iráni sivatagban.

Bagh ChalA földalatti természetes vízellátás lehetővé tette a tervező csapat számára, hogy egy kis, ellenőrzött patakot gyűjtsenek és építsenek be, mely a téglafalú udvaron áthalad és nagy medencébe kerül. Ez életképesebb környezetet teremt a buja növényzethez, amely a kamra laminált lépcső elemei között növekszik.