Kezdőlap Hírek Autók Újabb elektromos málhahordó

Újabb elektromos málhahordó

838
0
Canoo

Március elején az elektromos járműveket forgalmazó startup, a Canoo bemutatta a tisztán elektromos kisteherautó koncepcióját – nem volt más választása, mivel órákkal azelőtt a Reddit kiszivárogtatott róla képeket. Gyártása csak 2023-ban kezdődik, jóval az után, hogy a GMC Hummer és a Tesla Cybertruck a piacra kerül, de a dizájnból kiindulva könnyedén kitűnik majd versenytársai közül.


Bár a hasonló autók dizájnja egyfajta agresszivitást, erőt és tartósságot hivatott kifejezni, a startup ennek az ellenkezőjét akarta elérni. A kompakt kisteherautónak karcsú és modern formája van, és mivel az úgynevezett „cab-forward” (utasfülke előre) formatervezési irányzatot követi, megjelenését egyfajta játékosság is jellemzi.

CanooA dizájn elsősorban mégis a célszerűségre törekszik: az autó kihúzható (állítható, 180-240 cm hosszú) ággyal, lenyitható oldalsó csomagtartókkal és munkapadokkal rendelkezik. Kiegészítőket is terveznek hozzá, melyekkel valóságos lakóautót varázsolhatunk a pickupból – például a képen is látható integrált tetősátort.
CanooA cég még nem sok technikai részletet árult el, de ami eddig kiderült, mindenképp jól hangzik. A pickup hátsó- és összkerék-hajtású verzióban is elérhető lesz. Az ígéretek szerint az utóbbi kiépítésben 600 lóerő a hajtás összteljesítménye, 816 kg-os a terhelhetőség, 745 Nm nyomaték . A hatótáv jó, de nem kiemelkedő: egy töltéssel 320km. Arról nem esett szó, hogy vontatás vagy maximális terhelés esetén ez hogyan változik.

CanooA bő 4 m hosszú pickup jóval rövidebb, mint a Cybertruck vagy a Hummer EV, így pontosabban irányítható náluk, és a még jobb kezelhetőség érdekében elektromos, számítógép által vezérelt kormány- és fékrendszert terveznek beépíteni. Figyelemreméltó a vonóhorog csatlakozás is, ami külső eszközök feltöltésére alkalmas, és csak 10%-át szívja le az akkumulátornak. Akár kempingelünk, akár a munkahelyünk felé tartunk, ez a megoldás számtalan esetben jól jöhet.
CanooAkármilyen csábítón is hangzik mindez, a Canoo pickupját 2023 előtt nem kezdik el gyártani. Addigra a Cybertruck, Hummer EV, Rivian R1T és a Lordstown Endurance is jó egy éve elérhetők lesznek. Ennek ellenére a startup bízik abban, hogy pickupjával egy piaci rést fog betömni, így a nyáron meg is kezdi a rendelések felvételét.