Kezdőlap Hírek Gasztrokultúra Japán sushi királya 3 milliót fizetett egy kékúszójú tonhalért

Japán sushi királya 3 milliót fizetett egy kékúszójú tonhalért

1081
0

A király visszaszerezte trónját. Hét éven keresztül Japán önjelölt tonhalkirálya nyert az év első aukcióján, azonban 2018-ban Kiyoshi Kimura, a japán Zanmai névre keresztelt sushi étteremláncának tulajdonosa nem tudott rekordot dönteni.

Japán sushi királya 3 milliót fizetett egy kékúszójú tonhalért

Hiroshi Onodera, a Sushi Ginza Onodera étteremlánc alapítója akkor 323 ezer dollárt fizetett egy kékúszójú tonhalért, amivel megverte Kimurát a saját játékában.
Idén azonban Kimura a saját rekordját döntötte meg, miután 3.1 millió dollárt ajánlott egy 277 kilogramm súlyú halért. Tokióban már tradíció, hogy az év első aukcióján valaki túl sokat fizessen egy ilyen tonhalért. 83 éven keresztül a Tsukiji halpiacon tartották az eseményt, azonban idén változtattak a helyszínen. A 2020-as olimpia miatt a piacot átköltöztették a vadonatúj, 5.3 millióból épült Toyosu piacra, így új hagyományt teremtettek. A reggeli ünnepség után Kimura a Sushi Zanmaiba vitte a halat, ahol a szakácsok felkaszabolták és elkészítették az óriást, majd elosztogatták az emberek között.

Japán sushi királya 3 milliót fizetett egy kékúszójú tonhalért
Sajnos azonban nem jó hír, hogy ennyiért kel el egy tonhal. A felértékelődött húsa miatt túlhalásszák, így már csak az állomány 2.6 százaléka maradt meg. Az országoknak közbe kell lépniük ahhoz, hogy ne kerüljön a kihalás szélére a kékúszójú tonhal.