Kezdőlap Magazin 2017 Valami Amerika – A címlaplány sztori

Valami Amerika – A címlaplány sztori

1461
0

A pin-up girl-ök, azaz a címlaplányok, az 1940-es évek elején robbantak be a köztudatba. Az amerikai szubkultúra egy gyöngyszeméről is beszélünk, ami mára már öreg kontinensen és idehaza is számos elhívatott követőre talált.

A címlaplány sztoriA történelmi kronológia szerint a pin-up girl-ök története az 1890-es évekig is visszavezethető, azonban az első ilyen lányos címlap a Hartzell Spence fejéből pattant ki, feltesszük elsősorban a lapeladás növelésének céljából. Később ez a korai marketingfogás egészen más küldetést kapott, nem beszélve arról, hogy már a megjelenésének pillanatában stílust is teremtett. Mint az látszik, a pin-up gril-ök-nek tehát már volt némi történelme, igazából azonban 1941-ben a LIFE magazin címlapján léptek be az amerikai kultúrába. Az amerikai barakkok első számú magazinjai – ne felejtsük, dúl a második világháború – egyfajta nemzeti jelképpé is váltak, melynek címlapjai alaposan megbotránkoztatták az új világ prűd társadalmát, ugyanakkor számtalan katonának jelentették az otthon egy darabkáját.
Az igazi kulturális boomot mégis csak az ötvenes évek hozták meg a stílusnak. Beindul a rock and roll, megjelennek az óriási amerikai cirkálók és a hot rodok, e mellé csatlakozik be nagyon szervesen, a pin-up stílus is, ami szakít a megszokott trendekkel és erős színeket visz a divatba és a sminkbe. Ráadásul teljesmértékig korsemleges, hiszen azokat a formákat emeli ki, amik előnyösek. Mindehhez társul egyfajta üzenet is, ami a vidámságot, ab ovo a dolce vitát hirdeti.

A címlaplány sztori
Idehaza már évek óta tartanak pin-up szépségversenyeket. Az idei év egyik dobogósa, Sebők Nikolett volt, – aki paradox módon, férfias területen, egy japán esztergákat értékesítő cégnél dolgozik – vele fűzzük tovább a témát, és beszélgetünk a stílusról.

M.F.: Bizonyos tekintetben banális a kérdés, de, hogy lesz valakiből pin-up girl?

Sebők Nikoletta: Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez tudatos volt. Korai előzménye a dolognak talán az lehetett, hogy már kislányként is a gyöngyöket és a pöttyös ruhákat kedveltem, és később is az ilyen stílus tetszett. Aztán teljesen véletlenül belefutottam egy hirdetésbe, ami arról szólt, hogy szinte potom pénzért portfóliót készítenek, a mellékelt fotón egy pin-up stílusú hölgy volt. Megcsináltattam és nagyon jól sikerült. Persze ez csak fele az igazságnak, később megismerkedtem egy sráccal, aki otthonosan mozgott ebben a dologban, és ő ismertetett meg vele jobban.

A címlaplány sztori
Sebők Nikoletta (Kép: Dénes Balázs, All in Photo Stúdió)

M.F.: Így lett később tudatos ez a dolog?

Sebők Nikoletta: Tulajdonképpen igen, minden tetszett, ami ezzel kapcsolatos. Van egy-két ilyen stílusú és hangulatú vendéglátóhely. Ezek később törzshellyé váltak, elsősorban azért, mert itt jellemzően a nagy többség hasonlóan öltözködik.

M.F.: Hogy lett ebből verseny?

Sebők Nikoletta: A portfólió elkészülte után számtalan pozitív visszacsatolást kaptam. Amikor megtudtam, hogy ilyen versenyt rendeznek, akkor komolyan elgondolkoztam rajta, de persze a környezetem unszolt is. Igazából egy játéknak fogtam fel a dolgot, és meg sem fordult a fejemben, hogy a dobogóig eljutok. De nagyon boldog voltam a harmadik hellyel.

A címlaplány sztori
Sebők Nikoletta (Kép: Dénes Balázs, All in Photo Stúdió)

M.F: Most, hogy egy kicsit megérintett a siker, gondolkoztál már azon, hogy ebből kovácsolj valamit vagy elindulj ezen a vonalon üzletileg is?

Sebők Nikoletta: Első lépésként szeretném népszerűsíteni ezt a stílust. Konkrétan nem gondolkoztam el ezen, de nem is zárnám ki ennek a lehetőségét, akár modell vonalon is. Kis aknamunkát végeztem, és én úgy tapasztalom, hogy egy szűk rajongói rétegen kívül igazából nincsen senki, aki képviselné ezt a vonalat, sem magyar, de most még az amerikaiak közül is csak Katy Perry neve ugrik be.

A címlaplány sztori
Sebők Nikoletta (Kép: Dénes Balázs, All in Photo Stúdió)

M.F.: Egyébként költséges pin-up girl-nek lenni?

Sebők Nikoletta: Azokat a ruhákat, amiket én hordok nem lehet megvenni mondjuk egy Gucci üzletben. Ha lehet egy kis hírverést csinálni, akkor én Ágoston Stefániát említeném, ő készít, tervez ilyen ruhákat. Ráadásul hozzám azért áll közel ez a stílus, mert a pin-upon belül én nem a habos-babos, hanem a szűkebb vonalat képviselem. Az előbbi alkalmi, az utóbbi inkább a hétköznapi viselet.

M.F.: Honnan merítesz ötleteket?

Sebők Nikoletta: Én úgy gondolom, hogy nálam ez alapvetően egyfajta megérzés. Persze vannak példaképeim, mint például Betty Page vagy Vivien Leigh az elfújta a szélből. De, hozzá kell tennem, hogy vannak jó jelek, mert egy-két üzletben már fedeztem fel erre a stílusra hajazó ruhákat és fehérneműt is.

A címlaplány sztori
Sebők Nikoletta (Kép: Dénes Balázs, All in Photo Stúdió)

M.F.: Mennyire tetted magadévá a pin-up stílust és, ha lehet azt mondani a pin-up életérzést?

Sebők Nikoletta: Én teljes egészében. Egyedül a gasztro része az, amit kihagyok, bármennyire is a reneszánszát éli a hamburger. E tekintetben japán vagyok, mert a halas dolgokat szeretem.

A címlaplány sztori
Sebők Nikoletta (Kép: Dénes Balázs, All in Photo Stúdió)

M.F.: Fontos számodra, hogy a partnered is ezt a stílus kövesse?

Sebők Nikoletta: Nem, de az fontos, hogy az érdeklődésünk közös legyen. De ez általában is igaz minden párkapcsolatra. Egyébként volt olyan barátom, aki szintén ezt a stílus irányt követte. Azzal viszont meg kell birkóznia, hogy feltűnő és exhibicionista alkat vagyok.