Kezdőlap Magazin 2017 Vízre szállt dizájn

Vízre szállt dizájn

1052
0

A Tankoa Project Bolide hajója az egyik legmerészebb vállalkozás, ami az elmúlt években a gigajacht dizájn területén született.

Tankoa Project Bolide hajója

Az egyedi használattól függően, az olasz ’bolide’ szó többféle jelentéssel rendelkezik, többek között lehet versenyautó, felrobbanó meteor és denevér a pokolból.

Tankoa Project Bolide hajója

A Tankoa Project Bolide terve egyszerre lehet mindhárom. A 233 láb hosszú jacht az egyik legizgalmasabb koncepció volt, amit szeptember végén a Monaco Yacht Shown bemutattak. Fabio Mazzeo tervének célja, hogy a feje tetejére állítsa a hagyományos szuperjacht dizájnt, olyan részletekkel, mint az 5,400 négyzetlábnyi üveg, valamint egy hátsó szalon, amely a tat felett ül, így úgy tűnik, mintha az ember egy szikláról nézne az óceánra.

Tankoa Project Bolide hajója
Mazzeo az Exclusiva, Olaszország egyik legelismertebb enteriőr tervező irodájának vezető tervezője. Munkáik között olyan kiemelkedő projektek szerepelnek, mint a dohai magánszigeten épített rezidenciák, a Gazprom irodája Szentpéterváron és számos repülőtéri utas terminál. A dizájn mellett az Exclusiva rendelkezik egy kisebb gyártó részleggel, ahol az általuk tervezett belső terekbe kerülő bútorokat készítik.

 

Az Exclusiva vezette a Project Bolide tervezését, és miután egy évig tanulmányozta a szuperjacht szektort talált rá és bízta meg a Tankoat. Mazzeo és csapata egy olyan szuperjachtot akart létrehozni, amilyet a jacht világ még nem látott azelőtt.

Tankoa Project Bolide hajója

„Az volt a tervünk, hogy jóval továbbmegyünk a hagyományos jacht tervekhez képest, mialatt hozzuk azt a minőségi színvonalat, amiről az Exclusiva híres” – mondta Mazzeo. „Ugyanakkor biztosítani akartuk, hogy a tervünk rendelkezik azokkal a technikai jellemzőkkel, amikre egy szuperjachtnak szüksége van, hogy megállja a helyét.”

 

A tervező csapat a sportkocsik emelkedő vonalait használta útmutatóként a külső profil megalkotásánál. Mialatt ez segítségükre volt, hogy megvalósítsák a kezdeti koncepciót, egy másik tényező még fontosabbnak bizonyult a jacht sikerességéhez. „Azzal az ötlettel folytattuk a tervezést, hogy a hajó bármely pontjáról megszakítatlan kilátás nyíljon a tengerre” – magyarázta Mazzeo.

Tankoa Project Bolide hajója
A Bolide-ot három fő tulajdonság határozza meg, és ezek közül is az első és legfontosabb a több ezer négyzetlábnyi üveg. Az Exclusiva tervezői biztosítani akarták, hogy a jacht innovatív dekorációja – aminek nagyrésze házon belül fog elkészülni, ha találnak vevőt a koncepcióra – mind egy célt szolgáljanak: a tulajdonosok kényelmét.

Tankoa Project Bolide hajója

 

Ennek eredmény lett a tulajdonos privát fedélzete, amihez egy hatalmas hálószoba, tornaterem, spa, öltöző, több terasz és jacuzzi tartozik. A Bolide vendégei is jól fogják magukat érezni. Öt VIP lakosztály helyezkedik el az alsó fedélzeten, teljes elvonulást, továbbá tökéletes kilátást biztosítva a vízre.
A luxusszállások mellett három medence van a jachton meghatározott elvek szerint elhelyezve.

Tankoa Project Bolide hajója

A legnagyobb medence a hátsó fedélzeten található, és a medence aljából felemelkedő fedélnek köszönhetően könnyedén táncparketté vagy buli helyszínné alakítható. Mazzeo harmadik tervezői célja az volt, hogy integrálja a külső és belső teret.

Tankoa Project Bolide hajója

A tervező csapat ezt a plafontól a mennyezetig érő ablakokkal, összecsukható teraszokkal és 6500 négyzetláb használható alapterület érte el. „Azt akartuk, hogy zökkenőmentes legyen a bejutás a hajó belsejébe” – magyarázta Mazzeo. „A rengeteg üveggel sikerült is ezt elérni. A fenti fedélzeten például az az érzés keríti hatalmába az embert, hogy a tenger teljesen körbeveszi.”

Tankoa Project Bolide hajója