Kezdőlap Magazin 2017 A pihenés akadémiája

A pihenés akadémiája

1227
0

A késő nyár a kora ősz mindig kellemes napokat tartogat arra, hogy túrázásra adjunk a fejünket. A vénasszonyok nyarát kihasználva a szerkesztőségünknél vendégeskedett Range Rover Evoque Convertible tetejét lehajtva még jónéhány napsütötte órában volt részünk. Ezúttal balantonfüredi Akadémia Hotel volt a bázisunk és Balaton északi partját vettük szemügyre, kihasználva a szüret idejét is, de higgyék el nekünk a magyar tenger nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is számos csodát tartogat az arra utazóknak.

A pihenés akadémiája

A nem rég átadott négycsillagos Akadémia Hotel kiváló partner az aktív kikapcsolódásban. Központi fekvése miatt számos környékbeli látnivaló könnyűszerrel elérhető és egy-egy kirándulás kellemes levezetéseként a szálloda számos kulináris és pihentető programot kínál.
Mi ugyan autóval érkeztünk, a városi uszoda közvetlen szomszédságában épült hotelhez de a programok jó részéhez egyáltalán nem kell kocsiba ülnünk. Ha csak a várost szeretnénk fölfedezni, akkor néhány percnyi sétával elérhetjük a Balatont és a Tagore sétányt.

A pihenés akadémiája
Tagore sétány

Aki többre vágyik az a hotelben bérelhet kerékpárt és onnan indulhat rövidebb-hosszabb környékbeli túrákra, de igény szerint lehetőség van gyalogos kirándulásokra is szervezett formában, ami még személyesebbé teheti környék látnivalóit. A strandszezon után az őszi időszakban érdemes kicsit rákészülni egy-egy napra. Érdemes beszereznünk ehhez Cholnoky Jenő Balaton című könyvét vagy Eötvös Károly “Utazás a Balaton körül”, és a “Balatoni utazás vége” című munkáit. Előbbi híres földrajztudósként, míg utóbbi ügyvédként és főként érdeklődő emberként, íróként látta és láttatta a Balatont, majd száz esztendővel ezelőtt. A mai tájképet ezeknek a könyveknek az ismeretében talán egy kicsit mi is másként látjuk majd. Ha éppen nem kerültek a látókörünkbe ezek a könyvek, akkor az alábbiakban néhány ötlettel szolgálunk merre is induljanak a szállodából.

A pihenés akadémiája
Tihanyi Apátság

[tabs]

[tab title=”Akadémia Hotel , Balatonfüred“]A pihenés akadémiájaBalaton északi partjának fővárosában Balatonfüreden a Tihanyi Apátságra lenyűgöző kilátással rendelkező szálloda csenden környezetben, közvetlen az uszoda mellett a városközponttól csupán 10 perc sétára található.
A szálloda 50 szobája, mintegy 120 fő elhelyezését teszi lehetővé. A szobák légkondicionáltak, egyedi függönyökkel felszereltek. A szálloda egész évben nyitva tartó a la carte étteremmel, bárral üzemel. Az uszodát (33 méteres medence) és annak wellness részlegét (gőzfürdő, jakuzzi, infra és finn szauna) a vendégek térítésmentesen használhatják. Az ezerarcú Balaton a szállodában eltöltött csendes kikapcsolódást számtalan helyi és környékbeli programlehetőséggel színesíti.

A pihenés akadémiája
Az Akadémia Hotel a fentieken túl kisebb, de kiemelkedő felszereltségű konferenciáknak is helyet adhat. Egyedülálló panoráma teraszuk pedig alkalmas exkluzív rendezvények, esküvők, születésnapok lebonyolítására, mely kifejezetten egyedivé teszi szálloda által nyújtott szolgáltatások körét.
Cím: H-8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca 66.
GPS: 46°57’03.5″N 17°52’34.8″E
Web: www.akademiahotel.hu
E-mail: [email protected]
Telefon: 0036203787428

[/tab]
[/tabs]

A Balaton, Európa egyik legnagyobb sekély vizű tava csodálatos természeti és kulturális látnivalókkal bír, túl azon, hogy kiváló fürdőhely is. Sajnos még mostanság is elsősorban a nyári szezon alternatívájaként tekintenek a tóra, pedig számos egész évben működő programlehetőség van, kiváló ellátással.

A pihenés akadémiája
Petrányi Pincészet

Az északi part magasabb hegyei és szőlővel borított déli hegylábai, valamint a vulkanikus eredetű tanúhegyek vadregényessé teszik a tájat, míg a déli part lankái és lassan mélyülő partja elrejtik a szemek elől a szintén jelentős szőlőültetvényeket. A tó északi partját követve érdemes egy kicsit elkalandozni a Káli-medencébe, amit csupán egy hegysor választ el a part menti településektől. A szentbékállai kőtenger megkövült tengeri turzásai, a salföldi major, Kékkút híres ásványvize, vagy Köveskál kisnemesi építészete, éttermei és szőlőhegye mind önmagukban is elegendőek lennének, így együtt azonban több napra is elég látni- való kínálnak.

 [tabs]

[tab title=”Levendula Ház, Tihany“]A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját: a levendula-termesztést.

A pihenés akadémiája
A Levendula Ház Látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja, mely egyben a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja és a Tihanyi-félsziget Vulkáni Képződményei Európa Diplomás terület látogatóközpontjának szerepét is betölti.
Információ, elérhetőség:
Cím: 8237 Tihany, Major utca 67., a Belső-tó partján
GPS: 46.908901,17.888293
Web: www.levendulahaz.eu
[/tab]
[/tabs]

A Zánka fölött magasodó Tagyon-hegy nyugati oldalán fekszik az ország egyik legérdekesebb látnivalója, a Hegyestű felhagyott bazaltbányája. A parkoló mellett büfé is üzemel rendhagyó szolgáltatással ugyanis a személyzetet lelkes geológusok alkotják, akik szívesen mesélnek a hegy kialakulásáról, a hatszögletű bazaltoszlopokról, a valamikori vulkanizmus nyomairól. Balatonudvariban a szív alakú faragott sírkövek miatt érdemes megállni, míg a Les-hegy mögött megbújó Vászoly és Dörgicse főként építészetével, hangulatával és boraival varázsolja el az embert.

A pihenés akadémiája

Füred előtt még a Tihanyi-félsziget késztet kitérőre, ahol hatalmas levendula-mezők és szőlőültetvények, megkövesedett gejzír kúpok és a híres apátság várja a látogatókat. Az 1055-ben alapított kolostor (a mai apátság elődje) őrzi alapítójának (I. András király) sírját, valamint az egyik legfontosabb nyelvemlékünk, a Tihanyi Apátság alapítólevelének egyik másolatát. A kéttornyú barokk épület nem csak Tihany, hanem az ország egyik emblematikus temploma egyben. Balatonfüreden gyógyíttatta magát a Nobel-díjas indiai költő Rabindranath Tagore, de itt írt Jókai is (egykori villája ma múzeum) és itt nyaralt többek között Blaha Lujza. Az Anna-bálok világát magunk mögött hagyva a csopaki szőlőhegy elegáns borai és neves borászai csalogatják a turistákat.

[tabs]

[tab title=”Range Rover Evoque Convertible“]Lenyűgöző vonalaival és izmos vállával a Range Rover Evoque Convertible a stílusosság és a modern városi élet szinonimája vált. A modellpalettán később megjelent, vadonatúj Convertible változat, a világ legelső kompakt prémium kabrió szabadidőjárműve még messzebb merészkedik, és teljesen új mércét állít a dizájn, a funkcionalitás és a menetkényelem terén.

A pihenés akadémiája
A nyitható tetejű szabadidőjármű izgalmát még erőteljesebbé teszi a jármű teljes értékű négyszemélyes kialakítása. Az első üléseken a legmodernebb technológiák, így az opciós klimatizálás biztosítja a felülmúlhatatlanul pihentető és kényelmes utazást. A belső tér letisztult, ipari vonalaival kiválóan harmonizálnak a mindenütt alkalmazott prémium anyagok, opcióként Oxford bőrkárpitozás is rendelhető. A négy évszakot tökéletesen kiszolgáló autó vászonteteje 18 másodperc alatt csukható ki-be, akár 48 km/h-s sebesség mellett.
Az Evoque Convertible igazi négyévszakos kabrió. Az előre mutató formatervezés és a világszínvonalú műszaki tartalom egyedülálló találkozásának köszönhetően vadonatúj dimenzióval gazdagodott, egyben még vonzóbbá, még kívánatosabbá vált a Range Rover Evoque.

[/tab]
[/tabs]