Kezdőlap Hírek Építészet A Green Villa

A Green Villa

1351
0

A Green Villa névre keresztelt négyszintes irodaházat és lakóházat az MVRDV tervezte. Az épületet számtalan növényfaj borítja, ami nagyon különleges kisugárzást ad a homlokzatnak. A holland Sint-Michielsgestel városában található irodaház a környező modern épületek formájához igazodik, növényekkel borított homlokzata azonban a közeli folyó, mezők és fák előtt tiszteleg.

Green Villa

Az MVRDV a Van Boven Arcitectennel dolgozott együtt a projekten. Az építkezést 2020-ban kezdik meg, a Green Villa pedig a város jelképévé kíván válni, ha elkészül.
„A homlokzat nélküli házakat kutatva született meg a Green Villa ötlete. Kevés helyünk van oázist teremteni egy nagyvárosban, de mi megtaláltuk a módját. A növények és fák segítenek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, hűtik a várost, valamint a biodiverzitást promotálják.”

Green Villa
A Green Villában irodák találhatók a földszinten, a felső három szinten pedig öt lakás. A ház alatt egy mélygarázst is kialakítanak majd. A Green Villa követi az utca kialakult stílusát. Formájában azonban mégis teljesen különbözik, hiszen a homlokzatát egy „polcrendszer” fedi, amelyről csak úgy ömlenek alá a zöld növények.
Az épület alapját különböző modulok alkotják, amelyekből a lakásokat és irodákat összeállítják. Ilyen katalógusmodellekből épül fel a homlokzat, ami háromdimenziós arborétummá alakul. A növények mellett ráadásul táblák jelzik pontos fajtájukat. A növényeket egyébként aprólékos gondossággal választották ki a fény- és vízigény alapján, a lakások körül pedig olyan zöldeket helyeztek el, amelyek kellő takarást biztosítanak.