Kezdőlap Hírek Autók KIA XCeed és Ceed Sportswagon

KIA XCeed és Ceed Sportswagon

1287
0

A Kia az XCeed és Ceed Sportswagon új, konnektorból is tölthető (plug-in hibrid) változatainak bemutatásával újabb határozott lépést tett előre. A két új, alacsony károsanyag-kibocsátású modell 2020 elején esedékes európai piaci bevezetésével a Kia elektromos hajtásai a kompakt családi autók szegmensében is megjelennek.

KIA XCeed

KIA XCeed

Emilio Herrera, a Kia Motors Europe vezetője elmondta: “Ez a két modell fontos állomást jelent a Kia életében, hiszen továbbfejlesztett, új-generációs hajtásláncunk a korábbinál szélesebb közönség számára lesz általuk elérhető. 2019 első félévében az új Ceed-család eladásai éves összehasonlításban 40,1%-kal emelkedtek, s az új plug-in hibridek tovább növelik majd a modellpaletta vonzerejét.”

KIA XCeed
KIA XCeed

“2019 első félévében már minden hetedik Kia legalább részben elektromos hajtáslánccal talált gazdára, és ez az arány csak növekedhet,” tette hozzá Herrera. “Míg más márkák csak az elektromos járművekkel kapcsolatos terveikről beszélnek, a Kia már cselekszik, hiszen elektromos autók egész sorát vezette be. Könnyűhibrid, hibrid, plug-in hibrid és tisztán elektromos modelljeinkkel sok szegmensben kínálunk alacsony fenntartási költségű és tiszta üzemű autókat.”

A Kia XCeed és Ceed Sportswagon plug-in hibrid modellek Szlovákiában, a Kia zsolnai gyárában készülnek majd – ezek lesznek a márka első Európában gyártott plug-in hibridjei. A Kia egyedülálló, hétéves,150 000 km-es garanciája kiterjed az új hajtáslánc akkumulátor-csomagjára és villanymotorjára is. A kifejezetten az európai piacokra készülő új modellek értékesítése 2020 elején indul.

KIA XCeed

Plug-in hajtáslánc alacsony károsanyag-kibocsátással és hosszú tisztán elektromos hatótávval

Az új Kia XCeed és a Ceed Sportswagon plug-in hibridek vonzó alternatívát kínálnak a hagyományos benzin- és dízelmotoros modellek mellett. Az új hajtáslánc 8,9 kWh-s lítium-polimer szerkezetű akkucsomagból, 44,5 kW-os villanymotorból és egy hatékony, 1,6 literes ‘Kappa’ sorozatú négyhengeres GDI (közvetlen befecskendezéses, szívó) benzinmotorból áll. A hajtás összteljesítménye 141 LE, forgatónyomatéka 265 Nm, ezzel a Ceed Sportswagon 10,8, az XCeed pedig 11,0 s alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára.

KIA XCeed
Ceed Sportswagon

A hajtáslánchoz hatfokozatú duplakuplungos (6DCT) váltó tartozik, amely kézzel is kapcsolgatható, így jóval élvezetesebb vezetést kínál, mint a fokozatmentes automaták. A hagyományos e-CVT-s hibridek a benzinmotor teljesítményének egy részét a villanymotoron keresztül küldik a hajtásba, ami hatásfokcsökkenést eredményez. A Kia duplakuplungos váltója hatékonyabban működik, a benzinmotor és az elektromos motor párhuzamosan hajt be rá, így minimális az energiaveszteség.

Regeneratív fékrendszerükkel a plug-in hibridek fékezéskor és motorfékben is töltik az akkumulátort, tovább javítva a hajtáslánc összhatásfokát és növelve a hatótávot.

KIA XCeed
Ceed Sportswagon

A Kia nagyságrendileg 60 km-es tisztán elektromos hatótávot céloz meg mindkét modellnél, ez az európai szokásokat figyelembe véve az autósok többségének elég egy teljes napra. Az új plug-in hibridek CO2 kibocsátása még homologizáció alatt áll, a végleges adatokat az eladások megkezdése előtt hozza nyilvánosságra a Kia.

Mindkét modellben megjelenik a márka új, Virtual Engine Sound System nevű rendszere: ez jelzőhanggal figyelmezteti a gyalogosokat tisztán elektromos üzemmódban, alacsony sebességnél és tolatáskor is. A rendszer 59 dB-lel ad ki jeleket, hogy felhívja a gyalogosok figyelmét a közeledő autóra.