Kezdőlap Hírek Green Man A tekerés ára

A tekerés ára

1671
0

Emlékszel a régi dinamókra, amelyek a biciklid oldalán a lámpákat töltötték? Nos, most kaptak egy high-tech ráncfelvarrást a villára rögzített CadenceX generátor formájában – alkotói azt mondják, hogy ezek akár helyettesíthetik az összes elemet, amely a biciklik elektronikájának működtetéséhez kell.

PedalCell

A chicagói PedalCell startup alkotta meg a kütyüt, amelynek egy gumi szegélyű kereke enyhén a kerékpár első keréktárcsájának feszül. Ez a forgó mozgás villamos energiát hoz létre, amelyet egy vezetéken keresztül a kondenzátorral ellátott, kormányra szerelt Smart Power Hubhoz vezetnek. Ez szabályozza az áramot, stabilan és következetesen (ismét vezetékeken keresztül) táplálva a lámpákat, függetlenül a kerékpár sebességétől.
A maximum 20 wattos CandenceX-nek nem az a célja, hogy az elektromos biciklik akkumulátorát töltse, de bármilyen más biciklire szerelhető eszközt képes ellátni árammal – ez lehet lámpa, elektronikus váltó rendszer, telefon töltő, kerékpáros számítógép vagy kamera. Továbbá, mivel a kondenzátor korlátozott mennyiségű energiát tárol, ezek az eszközök akkor is tudnak működni, amikor a kerékpár rövid időre leáll.

PedalCell
A generátor kereke előidéz némi húzást, ahogy forog, de a beépített szenzoroknak köszönhetően, amelyek érzékelik a bicikli gyorsulását, a sebességét és a dőlésszöget, ezért ennek a keréknek az ellenállása automatikusan kikapcsol, amikor alacsony a sebesség vagy hegyre megy fel, és automatikusan megemelkedik fékezésnél.
A tervek szerint a CadanceX gyárilag beépített tartozék lesz a kerékpárgyártók járművein, vagy a meglévő “flotta” kerékpárokra fogják utólag felszerelni – a vásárlók számára azonban nem lesz közvetlenül elérhető. A beépített verzió 270 gramm, míg kiegészítőként 320 grammot nyom.
A PedalCell COO-ja, Adam Hokin szerint a rendszer harmadik fél gyártók e-kerkékpárjain idén nyártól lesz elérhető, míg a további együttműködések az év során indulnak el és 2020-ban folytatódnak.