Kezdőlap Hírek Építészet Abu Dhabi 6 modern építészeti projektje

Abu Dhabi 6 modern építészeti projektje

1549
0

Abu Dhabi története igen szorosan összekapcsolódik a fejlődésével. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa és második legnépesebb városa radikálisan átalakult az utóbbi évtizedekben.

Katsuhiko Takahashi japán építész, Zayed sejk irányítása alatt, 1967-ben tervezte meg. Azóta Abu Dhabi a kulturális kapcsolatok és a kereskedelmi tevékenységek egyik legnagyobb epicentrumává vált. A gyors fejlődés és az urbanizáció között a város építészete a globális trendeket tükrözi az új építési módszerek mellett.
Az Arab-félsziget délkeleti oldalán elhelyezkedő várost a szárazfölddel három híd köti össze: a Maqta, a Mussafah és a Zayed sejk híd. Abu Dhabi városának nagy része a szigeten helyezkedik el, de a városi régió számos kerülettel rendelkezik a szárazföldön. A sűrűn elhelyezkedő toronyházak és a széles utak között folyamatosan új létesítmények épülnek a város egész területén. Az alábbiakban hat olyan projektet mutatunk, amelyek a jövőre nézve biztosan megváltoztatják Abu Dhabi városképét.

1. MVRDV vegyes használatú közösségi tere

Abu Dhabi

Az MVRDV Pixel projektje már folyamatban van, és várhatóan 2021 végére fejeződik be. A közösségekre alapozott vegyes használatú fejlesztés az első projekt Abu Dhabi alkotói kerületében, egy innovatív és kozmopolita térségben a Reem-szigeten. A 85 000 négyzetméteres projekt apartmanokat, üzleteket, irodákat és kényelmi szolgáltatásokat tartalmaz egy dinamikus nyilvános pláza körül. A koncepció az emirátusokon belüli szabadtéri, közösségi életmód ösztönzésére készült.

2. X-Architects mecsete

Abu Dhabi

A dubai székhelyű X-Architects az „új Jelenések” mecsetét tervezte, hogy új “szomszédság szívét” hozzon létre Abu Dhabiban. Az új mecset egyfajta menekülést kínál a mindennapi életből, ahol a nyilvánosság vallástól függetlenül összegyűlhet, kommunikálhat és érintkezhet egymással. A nagy, aszimmetrikus kupola kialakításának három alapvető funkciója van. Az épület formája egyaránt hivatkozik a mecsetek hagyományos tipológiájára, és szimbolizálja a Jabal Al Noor-t, egy spirituális hegyet, ahonnan a vallás szerint Korán eredeztethető. Ugyanakkor a lépcsőzetes, spirális homlokzat lehetővé teszi, hogy a belső tereket lágy, szórt fény árassza el.

3. Louvre Abu Dhabi

Abu Dhabi

A Pritzker-díjas építész, Jean Nouvel tervezte a Louvre Abu Dhabi koncepcióját a hagyományos arab építészeti kultúrát alkalmazva. A hely kontextuális megközelítését szem előtt tartva Nouvel a Louvre Abu Dhabi-t „múzeumvárosként” tervezte. A fehér épületek kontrasztos sorozatát Medina és egyéb alacsony fekvésű arab települések ihlették. Összesen 55 darab egyedi épület, köztük 23 galéria alkotja ezt a múzeumvárost. Az épületek homlokzatait összesen 3900 panel alkotja, amelyek nagy teherbírású (UHPC) betonból készültek.

4. Wahat al Karama

Abu Dhabi

A projekt irányát Idris Khan világhírű művész úgy határozta meg, hogy a létrehozott emlékmű egyben legyen spirituális hely, amely az emberek egységét és annak támogatását szolgálja, és egy olyan emlékmű, amely pozitív és reményteljes rezonanciával rendelkezik. A komplex építmény 31 függőleges alumínium táblából áll, amelyek közül a legnagyobb 23 méter magas. Az egymás mellett nyugvó táblák szimbolizálják az Egyesült Arab Emírségek hét nemzetének egyesült erejét.

5. Az első Hyperloop hálózat Abu Dhabi-ban

Abu Dhabi

A Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) nyilvánosságra hozta a világ első kereskedelmi Hyperloop rendszerének Abu Dhabi-ban történő létrehozására irányuló tervük részleteit. Az Abu Dhabi és Dubai határán, az Al Maktoum nemzetközi repülőtér és a World Expo 2020 helyszínének közvetlen közelében, a HyperloopTT projektje tíz kilométer hosszúságú közlekedési infrastruktúra megépítésével kezdődik, aminek jövőbeni továbbfejlesztése potenciális kereskedelmi Hyperloop hálózatot alakíthat ki az Egyesült Arab Emírségekben és azon túl.

6. Masdar városa

Abu Dhabi

A Masdar CIty egy városfejlesztési projektként létezik, amelyet a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó Masdar vállalat vezet, amely 15 milliárd dollárt biztosított annak érdekében, hogy Masdar City-t a bolygó legfenntarthatóbb új városává tegye. Abu Dhabi-tól eltérően, amely a holnappal mit sem törődve követi a régimódi modelleket és a nyugati építési alapelveket, a Masdar Citynek rengeteg lehetősége van a zöld várostervezés lehetőségeinek kiaknázására, ami olyasmi, amire a világnak jelenleg nagyon nagy szüksége van.